Blog

02 de December, 2022

A continuació us expliquem les accions noticiables que estan desenvolupant les diferents línies o departaments de l’entitat al llarg d’aquestes setmanes.

L1 Recuperació de varietats tradicionals i espècies silvestres

A la línia de recuperació de varietats tradicionals s’està duent a terme el projecte de l’Arborètum a l’Anoia. Durant aquest 2022 s’han fet les prospeccions en la recerca de fruiters tradicionals de bona part de la comarca i s’han realitzat 150 empelts en escudet durant l’estiu. La propera primavera es seguiran fent més empelts i alguns esqueixos. 

Actualment, s’està treballant per aconseguir un terreny on poder trasplantar totes les varietats empeltades d’aquí un any. Inicialment es tenia emparaulat un terreny ubicat a Jorba però finalment no s’ha pogut arribar a un acord amb la propietat. Tot i així, disposem d’un nou terreny ubicat entre Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt, el qual consta d’un camp de conreu 2’35 ha, un bosc de ribera i una zona forestal de 6’48 ha. 

Alhora, s'està treballant per aconseguir finançament perquè el cost d'adquisició del terreny no recaigui, majoritàriament, sobre Eixarcolant. Concretament s'està treballant amb la Xarxa de Conservació de la Natura per tal que l'adquisició la puguin fer elles i Eixarcolant l'utilitzem amb un contracte de cessió a llarg termini. Un cop es tinguin tots els detalls dels tràmits, es proposarà una reunió amb tots els socis/es per poder exposar la situació i saber la opinió mitjançant la realització de votacions a l'assemblea.

L2 Venda llavors i planter

Ens han donat un premi PITA! Al Col·lectiu Eixarcolant ens han atorgat el segon premi (finalistes) als premis PITA (Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària) del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Concretament es tracta de la candidatura presentada per en Marc Talavera en la categoria de jove emprenedor - innovador, però és un reconeixement per la feina feta per part de totes les persones d'Eixarcolant implicades en la conservació, multiplicació i comercialització de llavors i planter. Des d'aquelles que hi treballen cada dia, fins a les que ajuden a plegar paquets de llavors sempre que fa falta, i també per les que decideixen comprar les llavors d'Eixarcolant i fan així que aquest projecte sigui possible. Mil gràcies a totes!

Més enllà del reconeixement el premi està dotat amb 2.000€ que serviran per seguir treballant perquè aquestes llavors cada dia siguin una mica menys oblidades. L'entrega dels premis tindrà lloc al gener, ja us informarem quan ens confirmin el dia i el lloc. 

Respecte al dia a dia de l’equip de llavors i planter, ja ha fet la primera gelada, això ha fet que les darreres carabasses que quedaven al camp de Ventoses, eren les de cabell d'àngel que són més tardanes i més sofertes al fred, s'han hagut de collir

També aquesta línia està acabant la tasca de fer els tests de germinació de lots de llavors que s’han de vendre, de fet la temporada de venda de llavors ja ha començat, i per tant les sòcies que formen part de l'equip llavors s'han començat a activar i s’està treballant per treure a finals d'any el nou catàleg de llavors pel 2023

L3 Dinamització territorial

El passat 22 de novembre es va realitzar una assemblea virtual amb l'associació Llavors del Cadí, una associació fruit del projecte de recuperació conservació i difusió de les varietats agrícoles i ornamentals tradicionals de la cara nord del Cadí-Moixeró i del coneixements associats a aquestes. L'assemblea va servir per a encarar les actuacions a realitzar conjuntament de cara l'any vinent

De la mateixa forma, el dia 27 de novembre es va realitzar una trobada lúdica-festiva, amb una assemblea inclosa, amb Esboïga, l'associació de varietats locals de l'Alt Pirineu. La trobada va tenir lloc a Gerri de la Sal i hi van assistir una vintena de persones.  A l'assemblea es van definir les actuacions i tasques a desenvolupar conjuntament l'any vinent i va servir també per a presentar a l'associació el llibre La vida quotidiana a l'Alt Pirineu des d'una prespectiva etnobotànica, i els paquets de llavors de les 20 espècies i varietats que inicien la col·lecció de Llavors de l'Alt Pirineu. Ben aviat podreu trobar tant el llibre com les llavors a diversos punts de venda! 

També des del Col·lectiu Eixarcolant s’està col·laborant amb el Consell Comarcal de l'Anoia amb el projecte del TTT (Treball, Talent i Tecnologia)  una iniciativa que vol afavorir un relleu generacional del sector, destacar-lo com un àmbit generador d’ocupació i líder en l’economia del territori, adaptar-ne l’activitat a les noves tecnologies existents i fomentar un consum sostenible de Km0.

De moment s'estan duent a terme un seguit de formacions com, Tracció animal moderna com a eina de futur, Demostració d’Eines Terrateck, Noves solucions per a petites i mitjanes explotacions, Ús de noves tecnologies per a l’aprofitament d’aigua en agricultura i ramaderia i properament se'n durà a terme una altre sobre" La bioconstrucció com a eina de desenvolupament rural".

L5 Divulgació i formació

Tot l’equip d’activitats divulgatives conjuntament amb varies persones que formen part del voluntariat van organitzar la 2a Jornada sobre Plantes Silvestres Comestibles de Santa Cristina d’Aro. Més d’un centenar de persones van poder-hi participar tot duent a terme un dels 4 tallers en paral·lel (bolets, plantes medicinals, silvestres comestibles o herbes de la ratafia), un petit tastet de coques del Forn de Jorba, també van participar d’una xerrada col·loqui, i finalment van poder degustar un dinar silvestre format per un plat d’amanida de barreja de silvestres, una paella amb bolets i diferents plantes silvestres, i finalment unes postres de brownie de garrofa i pastís de pastanaga i carabassa. Tot plegat va ser una magnífica oportunitat per tal de donar a conèixer les activitats divulgatives de l’entitat i per tal d’apropar aquestes plantes a la població. 

L9 Alimentació Derivats

Comença la producció de productes derivats Eixarcolant! Com podeu imaginar l’equip de persones de la línia ha estat molt ocupat preparant aquesta gran novetat. No obstant això, sempre hi ha un foradet per gaudir amb els més petits de la casa i per això l’Èlia i la Valèria han realitzat una primera producció de melmelades per a un projecte d'emprenedoria amb nens de 5è de primària..esperem que sigui el primer de molts projectes similars!

L10 Alimentació Forn

Com a novetats, al Forn de Jorba s'incorporen vàries noves referències d’ Oli, també s' incorpora una nova cafetera que en breu estarà en funcionament (amb cafè de comerç just), es posa en marxa la campanya "Vine a fer-te el lot al Forn de Jorba" i es planifica campanya de Nadal.

D1 Coordinació

Al llarg d’aquestes setmanes s’han realitzat actuacións que ja queden reflectides a les diferents línies i departaments.

D2 Imatge gràfica

La línia d’imatge gràfica finalitza el disseny de les etiquetes dels paquets de galetes de la línia derivats d’Eixarcolant. És un nou disseny amb una imatge totalment nova però que lliga amb l’essència del Col·lectiu Eixarcolant. Cal destacar que un dels punts clau és el QR que s’hi troba i que va lligat amb el projecte i les fitxes de traçabilitat dels productes per tal d’informar als compradors de tot el que hi ha darrere dels productes Eixarcolant.

Per una altra banda, també s’està treballant intensament per tenir tota la cartelleria per l’Acte d’entrega dels Premis Eixarcolant pel foment de l’etnobotànica.

D3 Premsa-Xarxes

S’està preparant l'estratègia comunicativa del nou llançament de productes derivats i la campanya de Nadal del Forn de Jorba. Tot això significa diverses jornades realitzant fotos, vídeos i planificant de quina forma més adequada podem fer arribar tota la informació derivada d’aquest projecte. També els integrants de la línia estan molt emocionades d'introduir un nou format de reels fets amb stopmotion que aviat es podran veure a les xarxes d’Eixarcolant!

D4 Web-Informàtica

Actualització de certs continguts de la web com nous productes disponibles a la botiga web, la política de condicions d’ús, els vídeos dels tallers del cicle Compartim Coneixements, o la pujada d’informació relacionada amb l’actualitat de l’entitat.

D5 Socis-Entitat

Es treballa per tenir-ho tot preparat per l’acte d’entrega dels Premis Eixarcolant. Es comparteix amb el jurat les propostes de les diferents candidatures presentades, es contacta amb el presentador, amb els tècnics de llums i so, amb les artistes musicals i visuals, amb la ponent encarregada de fer una conferència, es visiten les instal·lacions de l’espai i es prepara tot el material.

Els responsables del departament també preparen un cicle de tallers conjuntament amb Òmnium Cultural Anoia, Igualada Acull, Càritas i CPNL per a persones nouvingudes per tal de fomentar l’aprenentatge del català mitjançant tallers per aprendre la cuina de diferents països on les plantes silvestres en siguin les protagonistes. El primer serà de cuina Àrab i estarà dinamitzat per la Najat i la Jana. Ja s’està treballant en aconseguir una aula de major capacitat gràcies a la bona acollida d’aquesta iniciativa.

D6 Jornada

L’equip de coordinació de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades treballa amb els diferents documents per dur a terme totes les justificacions necessàries davant de l’administració relacionades amb la subvenció rebuda per tal de poder desenvolupar part d’aquest esdeveniment.

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari