Blog

23 de July, 2020

La flor de iuca o izote (Nom científic: Yucca gloriosa) és la flor nacional de El Salvador, on és part de molts plats tradicionals. Aquesta importància gastronòmica s’estén també vers molts altres països de l’Amèrica Central, mentre que ni a Catalunya ni a Europa no s’ha atorgat, tradicionalment, valor culinari a aquesta espècie.

Crua és ideal per atorgar bellesa i color als plats, però s’ha de tenir sempre en compte que, en aquests casos, el seu consum ha de ser ocasional pel seu contingut en saponines.
Per contra, els pètals de iuca cuits compleixen tots els atributs per a esdevenir ingredients principals de nous i sorprenents plats, on els combinarem amb tot tipus de verdures, ous, formatges o llegums.

Durant el procés de cocció, les saponines s’eliminen, de manera que, després d’aquest procés, les flors poden ser consumides amb total seguretat.

Ingredients:

  • 2 inflorescències de flor de iuca
  • 1 ceba gran
  • 2 grans d'all
  • 1 pebrot verd
  • 1 pebrot vermell
  • 4 tomàquets
  • oli d'oliva
  • sal i pebre
  • 2 bitxos

Preparació: El primer que cal fer abans de cuinar-la és separar els pètals de la resta de parts de la flor. A continuació, els posem en una olla amb aigua i els deixem bullir 5 minuts. Després, escorrem l’aigua, n’hi posem de nova i repetim el procés dues vegades més. Dit d’una altra manera, realitzem tres ebullicions de 5 minuts cadascuna i cada cop amb aigua nova. Un cop finalitzat aquest procés, piquem els pebrots, les cebes, els alls i els tomàquets i ho posem, juntament amb els pètals de iuca, en una cassola o paella a foc lent. Hi afegim 1 o 2 bitxos (en funció del que ens agradi el picant), sempre sencers. Deixem que vagi fent xup-xup fins que tot sigui cuit. Ja només ens cal rectificar de sal i pebre i podrem gaudir d’aquest plat, que es pot acompanyar amb pa, pasta o arròs.

Bon profit!

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari