Blog

18 de October, 2023

El Col·lectiu Eixarcolant, juntament amb el Consell Comarcal de l'Alt Penedès, iniciem aquest octubre un projecte de recerca, conservació i dinamització local basat en la recuperació de varietats agrícoles tradicionals de l’Alt Penedès. El projecte s'enmarca dins el programa Penedès Landscapes, amb el suport de Diputació de Barcelona.

El punt de partida d'aquest projecte serà la trobada que organitzem el proper dijous 26 d’octubre a les 19h, a l’espai Kunlabi de St. Joan de Mediona (C/ Sant Joan, 15).

Imatge: Nerea Vilalta

En què consisteix el projecte? L’objectiu és recuperar les varietats que s’havien cultivat tota la vida a l’Alt Penedès. Volem recuperar i conservar aquestes llavors tradicionals, no només per preservar el patrimoni agrícola, cultural i gastronòmic, sinó també perquè no es perdin i puguin tornar a ser cultivades i utilitzades per la població local.

Com es recuperen les varietats? A partir d’aquest octubre i fins al desembre de 2023, des del Col·lectiu Eixarcolant estarem duent a terme prospeccions etnobotàniques per l’Alt Penedès, cobrint principalment els municipis de Pontons, Sant Joan de Mediona, Sant Quintí de Mediona i Font-Rubí. Mitjançant entrevistes a gent gran, recollim coneixement etnobotànic: Què es sembrava fa 50 anys als horts i als camps? Com s’anomenava? Com es cultivava? Quin gust i quin aspecte tenia? Com es cuinava? És així com, gràcies a conversar amb la gent gran dels diversos pobles, esperem aconseguir llavors de diverses varietats tradicionals amb les quals reconstruir el llegat agrícola del territori.

Quina importància té la gent local? El seu paper és clau! La població local és un actor importantíssim per divulgar el projecte, ajudar a que aquest avanci i mantenir-lo viu. Per exemple, un cop haguem recopilat mostres de llavors antigues, caldran persones amb hort que vulguin ajudar a multiplicar-les per tal d’obtenir llavor renovada. En definitiva, les tasques i funcions són diverses i poden variar segons la fase en la que es trobi el projecte i el grau d’implicació que es vulgui tenir. 

T’interessa la iniciativa, vols saber-ne més, estar-ne al cas o fins i tot implicar-t’hi? Omple aquest formulari i vine a la trobada de dijous 26 d’octubre a les 19h, a l’espai Kunlabi de Sant Joan de Mediona (C/ Sant Joan, 15).

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari