Blog

26 de June, 2023

La Ratafia és una beguda que cada cop podríem dir que guanya més adeptes. En definitiva, es tracta d’una beguda molt divertida i personal, que cadascú prepara al seu gust, o potser amb la recepta familiar, o fins i tot molts cops inventada, segurament és tot això el que la fa força especial.

A moltes persones d’Eixarcolant ens encanta, potser és per la gran quantitat d’herbes que incorpora, i és que és molt fàcil veure’n ampolles als sobretaules de dinars populars, o en aquell armari de casa, o quan fas una prospecció per parlar d’etnobotànica i l’informant vol compartir la seva recepta particular amb tú.

Per fer honor a aquesta meravella, avui volem compartir amb tots i totes vosaltres diferents materials relacionats amb la ratafia:

Infografia

11 plantes per elaborar ratafia, també coneguda com licor de Sant Joan.

La Ratafia.

La ratafia és un licor dolç, elaborat a partir de la maceració de diferents fruits, com la nou verda; herbes, com el romaní o la menta, i espècies, com la canyella o el cardamom.

Aquestes plantes, no són es úniques que es fan servir, i no sempre hem de posar-les totes, ja que la gràcia és que cadascú pugui incorporar les plantes que tingui més a la vora. Però si que pensem que és una selecció força representativa d’alguns bàsics de la recepta de la ratafia!

  • Fonoll (Foeniculum vulgare)
  • Romaní (Salvia rosmarinus)
  • Sempreviva (Helichrysum stoechas)
  • Farigola (Thymus vulgaris)
  • Nous verdes (Juglans regia)
  • Hipèric (Hypericum perforatum)
  • Calèndula (Calendula officinalis)
  • Menta (Mentha piperita)
  • Espernallac (Santolina chamaecyparissus)
  • Camamilla (Matricaria chamomilla)
  • Pi blanc (Pinus halepensis)

Recepta de ratafia

La ratafia d’aquesta temporada d’Eixarcolant.

A continuació compartim la nostra recepta d’enguany “Recepta made in Pere”, una versió on totes les plantes que hi posem han estat recollides o bé a l’hort d’Eixarcolant o bé a Jorba i voltants. 

Vídeo recepta (Reel):

https://youtu.be/B7s2iz3vqNk

Per la base alcohòlica de la ratafia tenim diverses opcions. D’una banda ¡, podem utilitzar aiguardent i fer un almívar per rebaixar la graduació, o com ho fem avui, amb anís dolç (d’uns 23 o 24º), que és la manera més fàcil per fer una ratafia per principiants.

A partir d’aquí, l’elaboració no té cap secret: posem en un recipient el nostre licor, hi afegim les nous verdes (3 nous verdes per cada litre de ratafia). I a continuació hi anem posant totes les plantes que hem recollit. En aquest cas pericó groc, xicoira, farigola, romaní, espernallac, fonoll, donzell, calèndula, flors de malva, maria lluïsa, llentiscle, sajolida, sàlvia, rementerola, menta, falsa arnica, i en aquest cas hi afegirem un toc de fruita amb nespres, que també hem collit del nesprer de l’hort.

Finalment, hi posem les espècies que haguem triat, en aquest cas: cardamom, canyella, anet i anís (poquet perquè la nostra base és d’anís).

Quan ja hem afegit tots els ingredients, deixarem l’ampolla durant 40 dies a sol i serena, que durant el dia lo toqui el sol i la temperatura ambient, i a la nit la fresca. Per tant, que hi hagi força contrast de temperatura.

Passats aquests 40 dies, la ratafia estarà llesta per colar. La podem posar directament a les ampolles que vulguem fer servir i ara si, la deixem reposar un temps (depenent de com d’impacients sigueu!), i a gaudir-la!

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari