Blog

20 de February, 2024

Avui us ensenyem a identificar la planta silvestre més icònica de totes, la famosa dent de lleó o pixallits (Taraxacum officinale). “Taraxacum” ve de l’àrab tharakhchakon i fa referència a les espècies d’aquest gènere. L’espècie “officinale” prové del llatí i vol dir que té un ús medicinal.

De fet, antigament, el pixallits es podia trobar a les oficines de les farmàcies. Aquest nom (pixallits) fa referència a les seves propietats diurètiques, una de les tantes propietats medicinals que té.

Segur que més d’una vegada heu bufat un angelet tot demanant un desig! Possiblement es tractava de les llavors d’aquesta planta tan emblemàtica. Però resulta que hi ha moltes plantes de la mateixa família (asteràcies o compostes) amb flors i fulles molt similars, per això que heu de prestar atenció als detalls de la infografia. Ara bé, si la confoneu amb el lletsó (Sonchus oleraceus), la xicoira (Cichorium intybus) o la cuscullera (Hyoseris radiata), no hi ha risc d’intoxicar-se ja que també són comestibles!

La dent de lleó és extremadament abundant en prats i marges de camins del Pirineu, comarques de l’interior de Girona i Moianès. Pel contrari, al litoral, prelitoral, centre i sud del país també hi és present, però de forma molt menys abundant i sempre en zones herbàcies associades a cursos fluvials i fondalades, o bé en zones regades com poden ser les gespes dels parcs i jardins.

Una de les característiques més evidents és que les tiges no tenen fulles, sinó que aquestes sempre creixen en roseta basal, a baix. Aquestes fulles són comestibles, tant crues com cuites, i també deshidratades per infusió. Són riques en carbohidrats, presenten alts nivells d’àcids grassos poli-insaturats i d’omega-3 (àcid α-linolènic), i també són una font de Fe, K i vitamina A. Les fulles són emprades principalment com a diurètiques i depuratives.

És important no confondre les poncelles amb la flor tancada, que té forma més triangular i allargada, ja que aquesta està passada i plena de “pèls” que seran en un futur les llavors voladores.

Aquesta planta, com moltes altres, té moltíssims noms populars. Com l’anomeneu vosaltres? L’heu utilitzat mai? 

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari