Blog

30 de January, 2023

Com segurament molts de vosaltres ja sabeu, durant el 2022 es va iniciar un Arborètum de nova creació a la comarca de l’Anoia, per tal de conservar al voltant de 200 varietats tradicionals d’arbres fruiters i altres llenyoses pròpies de la zona. Durant la primavera del 2022 es van plantar els peus i es van localitzar molts dels arbres mare. A l’estiu es van empeltar un total de 150 varietats.

Peus empeltats

Actualment es va duent a duent a terme el manteniment d’aquests peus i durant aquest any 2023 empeltarem encara unes 50 varietats més, i realitzarem la plantació de les varietats que es reprodueixen per esqueix i no per empelt.

Es calcula que l’arborètum tindrà un total d’aproximadament 1000 arbres de 200 varietats diferents a curt termini, i que s’anirà incrementant el nombre amb els anys. 

Ara mateix, els peus es troben en un terreny que Eixarcolant gestiona mitjançant un contracte de cessió, però bàsicament per la naturalesa pròpia dels arbres (tenen una vida molt més llarga que les plantes hortícoles), queda palès que és necessari garantir una tinença de la terra més estable. Alhora, les dimensions del terreny actual són adequades per tenir els arbres en format viver, però no per fer la plantació definitiva ja que es requereixen almenys 2ha.

Tota aquesta situació va implicar la presentació a tots els socis i sòcies d'una proposta per aconseguir la compra d’un terreny o bé a una cessió/lloguer de llarga durada. 

Finalment la proposta que es va sotmetre a votació va ser que la Xarxa de Conservació de la Natura comprava un terreny gràcies a diferents donacions i aportacions de diferents membres i entitats, entre elles les del Col·lectiu Eixarcolant. Un cop la XCN fos propietària del terreny, es decidiria per dur-hi a terme l'Arborètum definitiu de l'entitat.

A continuació us mostrem imatges del terreny proposat:

El RESULTAT DE LES VOTACIONS va ser el següent:

Vots favorables: 126 vots - 94,7%

Vots no favorables: 5 vots - 3.8%

Vots d'abstenció: 2 vots - 1,5%

Total de participants: 133 persones

ÚLTIMA HORA:

Degut al resultat favorable de les votacions, i a una ràpida gestió dels actors implicats, ja podem informar que la Xarxa de Conservació de la Natura ja és finalment la propietària del terreny definitiu en el qual properament s’instal·larà l’Arborètum definitiu del Col·lectiu Eixarcolant.

Aquestes properes setmanes amdues entitats treballaran per tal de tenir enllestida tota la documentació necessària per fer efectiva la cessió de l’espai de la XCN cap al Col·lectiu Eixarcolant. Un cop estigui tot enllestit i en funcionament s'informarà a tots els socis i sòcies del Col·lectiu Eixarcolant de l'estat del projecte.

Moltes gràcies a les 133 persones que heu participat a les votacions i també a tothom que ha ajudat en aquest procés.

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari