Blog

03 de March, 2020

Us arriba l’olor anisada? El fonoll (nom científic: Foeniculum vulgare) és una planta força coneguda per la majoria, té propietats molt interessants i se’n aprofiten totes les parts! A més, no costa pas de trobar! Potser per aquests motius a la zona de la mediterrània ha estat molt utilitzada des de fa segles; no deixarem pas que quedi en l’oblit, oi?

Creix en herbassars, zones ruderals i conreus abandonats. Preferentment en ambients de secà però en sòls profunds. Té una rel molt i molt llarga, que fa que ajudi a descompactar el sòl i sigui molt resistent a la sequera. 

És de la família de les umbel·líferes, com el julivert, i alerta, també la cicuta! No patiu, són molt diferents, però tingueu clar que sempre, abans de consumir qualsevol planta, hem d’estar totalment segurs que l’hem identificada correctament. Ara a finals d’hivern comencen a sortir-ne les noves fulles, molt tendres i molt dividides, però no li busqueu el bulb ja que només en té el fonoll cultivat (varietat seleccionada a partir de la silvestre). El fonoll floreix a l’estiu, amb unes flors molt petites i grogues, disposades en forma d’umbel·la.  

Si la cultiveu veureu com el fonoll presenta una gran capacitat de rebrot i de resistència a la sequera. Segueu-la a principis d’hivern, per tal d’afavorir-ne el rebrot a la primavera i eliminar així la competència d’altres espècies a les que no els agradi ser segades.

En són comestibles les fulles, les tiges tendres, les flors i les llavors. Es pot menjar tant crua com cuita. 

Les fulles són molt bones tallades petites en amanides, saltejades o bullides com a verdura, o bé, cruixents en forma de xips. I les llavors una vegada seques les utilitzem per infusions o per aromatitzar alguns plats i reposteria! El seu gust recorda a l’anís, i és que presenten el mateix principi actiu (l’anetol).

Tradicionalment també s’ha utilitzat com a un dels ingredients de la ratafia, per condimentar les olives en conserva, com a llaminadura, per posar a la caragolera i que els cargols agafin bon gust. 

Presenta un elevat contingut en carbohidrats disponibles, Ca, Mn, vitamina C i vitamina B9 (àcid fòlic). És una font de fibra dietètica (>3 g/100 g). I té un contingut moderat de K, Mg, Fe, i vitamina K. 

És carminatiu, és a dir, permet eliminar els gasos del ventre! Per això, quan teniu males digestions és una bona opció veure’n una infusió, o bé coure’l juntament amb aliments flatulents (com els llegums o les cols). 

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari