Blog

16 de January, 2024

Fem una pausa en la distribució dels productes alimentaris envasats d’Eixarcolant (derivats) per poder aconseguir que tinguin impacte molt més alt en la transformació dels sistemes agroalimentaris. 

Un dels lemes d’Eixarcolant, i de fet l’objectiu general i fundacional, és (dit de forma simplificada) recuperar les plantes oblidades per transformar els sistemes alimentaris (que siguin més justos, més locals, més sostenibles, i que recolzin i dignifiquin a la pagesia).

És per això que vam posar en marxa l’obrador experimental d’Eixarcolant, per demostrar que les "males herbes" són, en realitat, un recurs molt valuós que podem incorporar amb normalitat en múltiples productes. En aquest obrador, hi hem fet i hi seguim fent, moltíssimes proves amb desenes de plantes oblidades, la majoria d’elles etiquetades com a “males herbes”. Així la línia "derivats" intenta, dia rere dia, demostrar que aquestes plantes oblidades es poden menjar i poden enriquir les nostres receptes, fer fer feliços els nostres estómacs, i generar una economia transformadora.

I és precisament per això, perquè el nostre objectiu no és el de “fer per fer”, sinó el de “fer per transformar”, en el sentit del #FemQuePassinCoses que tantes vegades diem, que creiem que és important fer una pausa en la distribució dels  productes alimentaris envasats d’Eixarcolant (derivats) que no només fèiem com a I+D sinó que havíem començat a distribuir, amb molt bona acollida, en diversos comerços locals de Catalunya. 

I és que una cosa és fer I + D i produïr petites quantitats de cada producte per fer pedagogia (que és el que seguirem fent al Forn de Jorba - Eixarcolant i a la botiga online de la web, on es podran seguir trobant els diferents productes, i molts més que hi anirem afegint); i una altra de molt diferent que aquest productes alimentaris amb plantes oblidades generin una economía local sòlida que realment tingui un impacte en la transformació dels sistemes agroalimentaris. Posant-hi un exemple, si volem que el pagès que té el camp ple d’ortigues pugui obtenir un ingrés tot recollint i venent les ortigues que fins ara s’esforçava a eliminar, no n’hi ha prou amb fer “quatre” paquets de galetes d’ortigues o de canelons d’ortigues. 

Amb els “quatre paquets” es fa una molt important tasca de pedagogia, però no generem una economia transformadora, perquè l’economia generada és insignificant. I és així, quan les bones propostes no generen una alternativa econòmica real que ens trobem amb la impossibilitat de revertir dinàmiques. Tenint en compte que el 70% dels pagesos s’haurien de jubilar en els propers 10 anys;  que amb sort per cada 4 pagesos que es jubilen se n’incorpora un de jove; i que els que aguanten ho fan en situacions precàries degut a preus baixos, dificultats de venda, i tones de burocràcia; considerem que si realment ens creiem que les plantes oblidades han de servir per transformar els sistemes agroalimentaris cal que permetin generar una economia local sòlida i transformadora. Sinó, tot plegat es quedarà en anècdota, en folklore, talment com la pagesia tal i com l’entenem, que si no fem res perquè es pugui guanyar dignament la vida serà ben aviat un mer record nostàlgic del passat, 

És per tot això que proposem fer una pausa, temporal, en la distribució. Durant aquests darrers anys hem après moltes coses. Sabem que hi ha mercat i potencial, que efectivament podem transformar moltes coses amb les plantes oblidades. Però també hem aprés que cal fer-ho molt bé i tenir una estratègia molt clara i molt sòlida per aconseguir fer realitat aquesta transformació. I és això en el que volem dedicar esforços aquest any, en -ara que sabem que els productes són bons i que poden ser com aquell qui diu infinits, i que hi ha persones disposades a consumir-los- definir molt bé com passar dels “quatre paquets” que fan pedagogia però transformen poc, a quelcom que segueixi fent pedagogia però que sobretot pugui transformar molt. Enguany tenim el temps i els recursos per definir molt bé com fer-ho realitat. Així, creiem que per responsabilitat hem de fer aquesta pausa avui per centrar-nos en com poder tenir més impacte el dia de demà. 

Alhora, seguirem fent molta, moltíssima I+D, per poder jugar la partida amb un ventall molt ampli de possibilitats de productes transformadors fets amb plantes oblidades. Perquè tenim clar que les plantes oblidades seran clau per transformar els sistemes agroalimentaris. Per això treballarem per fer realitat quelcom que permeti passar del paper a la realitat. Gràcies per tot el suport rebut fins ara, ens posem a treballar immediatament per fer realitat un nou escenari.

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari