Blog

25 de March, 2024

Aquest diumenge 24 de març, s’ha fet entrega dels Premis Eixarcolant per al foment de l’etnobotànica. Concretament s’han repartit dos primers premis, valorats en 1.500€, i dos segons premis de 500€ per a les categories de recerca i emprenedoria.

Els Premis s’han convertit en un espai de debat i cultura, així com en l’escenari perfecte per visibilitzar, empoderar i fer de catalitzadors perquè els projectes presentats passin de ser només una idea, a una realitat.

La segona edició dels Premis Eixarcolant per al foment de l’etnobotànica, organitzats pel Col·lectiu Eixarcolant amb el suport de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat de Catalunya, ha entregat aquest diumenge 24 de març els premis als projectes guanyadors, davant l’espectació de més de 150 assistents.

En la categoria d'emprenedoria:

  • El primer premi, dotat en 1.500€, al projecte "Estudi de la viabilitat del cultiu i transformació del Petrosedum dianium (Sedum sediforme)" de Maria Roselló i Senent.
  • El segon premi, dotat en 500€, al projecte "Recol.lectores del Llierca" de l’Associació d'Idees Estil Literari Lliure, representada per Clàudia Manyà Aragay.

En la categoria de recerca:

  • El primer premi, dotat en 1.500€, al projecte "Agrodiversitat històrica de la Vall de Segó" de Maria Arduña Escrig
  • El segon premi, dotat en 500€, al projecte "Cultiu, estudi i panificació de blat silvestre" de Pau Comallonga Gavaldà

Debat, cultura i reconeixement

La cerimònia, que també s’ha pogut seguir en streaming a través del canal de Youtube d’Eixarcolant, s’ha celebrat a la Sala Encavallades del Museu de la Pell d’Igualada i ha estat dirigida pel periodista Jordi Còdol. Ha arrencat amb un col·loqui al voltant dels reptes passats, presents i futurs de la pagesia i l’aprofitament dels recursos locals a càrrec de Pep Riera, pagès i activista; i Sergi Caballero, permacultor i soci de Mas Les Vinyes.

A més ha estat amentizada per l’acompanyament musical d’Andrea Motis i Christoph Mallinger (saxofonista i cantant de jazz i violinista, respectivament) i l’art en directe de l’anoienca Núria Riba, que ha elaborat un mural que s’exposarà durant la 9a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades (28 de setembre, Igualada).

Un jurat professional

La decisió dels projectes premiats ha recaigut en l’expertesa d’un jurat format per professionals en la matèria i amb llarg recorregut ja sigui en el món acadèmic, de l’emprenedoria, de la recerca i investigació, o fins i tot empresarial: Astrid van Ginkel, llicenciada en farmàcia i biòloga especialitzada en etnobotànica, directora de Fitomón; Laura Calvet, Doctora en ciències ambientals, especialista en agroecologia i agrobiodiversitat, i investugadora a la UAB i la UOC; Marc Talavera, Doctor en biologia  especialitzat en etnobotànica i agroecologia, impulsor i president d’Eixarcolant; Robert Savé, Doctor en ciències biològiques. Investigador emèrit de l’IRTA; Xènia Torres, enginyera tècnica agrícola i responsable del projecte Esporus, banc de llavors de l'associació l'Era; i Montse Parada, Doctora en farmàcia especialitzada en botànica i Directora Tècnica a Algēmica Barcelona.

Objectiu

Des del Col·lectiu Eixarcolant posem ja la vista en la 3a edició d’uns premis que posen en pràctica allò de ’pensa en global, actúa en local’, per seguir premiant projectes que contribueixin a:

  • Impulsar el talent i la innovació en el camp de l’etnobotànica.
  • Fomentar la recerca de caràcter etnobotànic.
  • Reforçar la divulgació dels usos de la vegetació silvestre i de les varietats agrícoles i ornamentals tradicionals.
  • Fomentar l'emprenedoria basada en els usos de la flora local.

Podeu recuperar tota la gala a través del canal de Youtube d’Eixarcolant. Per ampliar informació, podeu escriure a comunicacio@eixarcolant.cat.

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari