El divendres 22 d’octubre es va realitzar a Jorba una jornada per parlar sobre el cultiu i aprofitament del blet blanc.
El passat divendres 22 d’octubre es va realitzar la Jornada tècnica organitzada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i desenvolupada pel Col·lectiu Eixarcolant presentant El blet blanc (Chenopodium album), un nou cultiu com a alternativa de la quinoa.
A la primera part de la jornada, i mitjançant una presentació i una posterior visita a l’hort de l’entitat, Marta Ferrer i Marc Talavera van presentar la llavor del blet blanc, una llavor que presenta unes característiques organolèptiques i nutricionals equivalents a les de la quinoa. Per això el seu cultiu pot ser una alternativa d'allò més interessant per a la diversificació dels conreus extensius de secà, tant en termes ambientals com econòmics. En tractar-se d'una espècie silvestre, que ja creix de forma espontània en els ambients on caldria cultivar-la, el seu cultiu és molt senzill i altament sostenible.
Alhora, amb els conreus experimentals realitzats l'any 2021 s'ha pogut constatar que tant la sembra com la recol·lecció es poden dur a terme sense necessitat de maquinària especial.
Posteriorment, els assistents van visitar la zona de triatge de llavors. Un cop allà, en Ramon Gassó, membre del Col·lectiu Eixarcolant, els va explicar quina és la tècnica necessària per poder separar correctament la llavor del blet blanc, tot mitjançant una demostració in situ amb màquines de triatge.
Finalment, després de veure com la llavor queda separada i neta, els participants van tornar cap a l’hort per tal de concloure la jornada amb la part culinària i de degustació.
L’ Adrià Cugat, cuiner del Col·lectiu Eixarcolant, va preparar un parell de plats per demostrar tot el potencial gastronòmic de les llavors del blet blanc i com realment una planta força desconeguda pot aportar moltes coses que fins a dia d’avui desconeixíem.
En resum, a la jornada es van veure quines són les característiques del blet blanc, quin cicle de cultiu té, quin maneig agronòmic requereix, i quin és el potencial de la seva llavor aplicada a la cuina.
Comentaris
Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.