Blog

15 de October, 2021

Aquesta tardor el Col·lectiu Eixarcolant ha tret a la venda noves llavors. Les novetats formen part dels grups de cultivades tradicionals i de plantes silvestres.

En total s’afegiran 7 noves espècies que volen incrementar l’oferta existent fins a dia d’avui.

Cultivades tradicionals: Col manresana del Pere Palomas, Julivert de cal Rosor, Rúcula de flor blanca, Rave negre 

Silvestres: Mostassa silvestre, Rumex i Salat blanc (aquest últim també és ornamental).

Destacar que totes aquestes llavors es planten a la tardor, a excepció de la col que cal plantar-la a l’estiu.

A continuació us deixem un petit resum d’algunes de les espècie en qüestió.

Col Manresana:

Col tipus manresana, molt voluminosa i de fins a un metre d’alçada abans de l’espigat. Les fulles, molt grosses, són arrissades i de color verd grisaci. Fa un ull poc compacte que es cabdella una mica, d’entre 30 i 40 cm. Normalment es menja bullida amb patata i després xafada –trinxat–, i a la primavera se’n mengen els brotons. És una col tirant a dolça, més bona encara si es cull després de les gelades, ja que es cou més ràpid i el gust és més suau.

Col Manresana

Julivert de cal Rosor:

El julivert de Cal Rosor es caracteritza per tenir uns fol·liols plans, triangulars, i molt retallats. Creix amb molta facilitat en horts i marges, sobretot en ambients de semiombra. Fàcilment pot esdevenir subespontani. S’utilitza com a condiment, preferentment fresc, mai assecat. Es pot consumir cru i també es pot coure. El cultiu és molt senzill.

Julivert de cal Rosor

Rúcula de flor blanca:

Espècie anual de la qual se’n pot consumir la fulla i les flors. El seu gust picant característic la converteix en ideal per afegir-la en tot tipus d’amanides, sempre crua. És un cultiu molt senzill i de cicle curt. Es sembra preferentment a la tardor o a inici de primavera. Amb l’arribada de la calor primaveral, o degut a la falta de reg, s’espiga amb facilitat.

Rúcula de flor blanca

Rave negre:

Varietat de rave rústic, de cicle llargi vigorós, de pell negra i carn blanca que es caracteritza per fer una arrel gruixuda i llarga, d’uns 5 cm de diàmetre i 20 cm de llarg. Es pot sembrar des del setembre fins al febrer i collir des de l’octubre fins al maig. El seu cultiu és fàcil. Té gust aromàtic i picant ideal per menjar ratllat a les amanides.

Rave negre

Mostassa silvestre:

Espècie anual de la qual se’n pot consumir la fulla, les flors i les llavors.  El seu gust picant, sempre que la consumim en cru, la fa ideal per a fer-ne salses, la típica mostassa. El cultiu és molt senzill. Es sembra a la tardor i serà present a l’hort fins a final de primavera, moment en que podem recol·lectar-ne les llavors. La podem utilitzar també com a adob en verd.

Mostassa silvestre

Romàs o Rumex:

El romàs és una silvestre amb molt potencial. És perenne, formant una mata de fulles en forma de llança que poden fer 40 cm de llarg. Creix molt bé en horts profunds i rics en nutrients. Les fulles s’usen a la cuina per fer-ne sopes, cremes, o saltejats, tenen un toc àcid. També es pot assecar i rehidratar, i aleshores esdevé molt més suau.

Rumex Crispus

Salat Blanc:

Arbust que pot arribar a fer 2 metres d’alçada, molt ramificat, amb branques blanquinoses que creixen desordenadament. Ideal per plantar en sòls amb alta concentració de sals i guixos. Se’n consumeixen les fulles, de color gris platejat i gust salat. Com més sals hi ha al sòl, més salades són. Es pot utilitzar crua, seca, envinagrada o cuita.

Salat blanc

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari