Blog

04 de June, 2023

Les persones que viuen en un territori determinat tenen uns coneixements de l’ús de les diferents plantes que es poden trobar en aquella zona del món, i sovint han estat transmesos de generació en generació. Aquests coneixements, tot i la globalització d’aquests darrers anys, s’han mantingut molts cops als llocs d’origen gràcies al saber de persones grans o a les tradicions que encara no han desaparegut.

Gràcies a l’etnobotànica podem veure que molts cops, persones nouvingudes tenen uns coneixements molt enriquidors, i veiem que algunes plantes que a la nostra zona sempre s’han treballat o cuinat d’una determinada manera, poden tenir unes altres aplicacions o usos gastronòmics totalment diferents segons l’indret d’origen de la persona i dels seus costums, , o d’altres que aquí no utilitzem, allà són molt habituals a la cuina.

La comunitat nouvinguda molts cops és reticent a explicar curiositats de la seva cultura, sovint no pensen que moltes persones poden tenir interès a saber com els seus avis o pares cuinaven plantes anys enrere, de fet no és pas gaire diferent del que succeeix aquí.

Per aquest motiu, des del Col·lectiu Eixarcolant, vam generar un espai a la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades que sempre ha buscat explicar com diferents plantes són treballades a diferents indrets del món.

A partir d’aquí, l’entitat va contactar amb Òmnium Cultural de l’Anoia, per explicar la potencialitat d’aquests coneixements, i les virtuts d’uns tallers d’etnobotànica transcultural que tinguessin aquest rerefons.

Finalment, a mitjans del 2022, vam arribar a un acord amb Òmnium Cultural per iniciar un cicle de tallers en els quals es convidava a diferents persones vingudes de diferents indrets del món per tal de compartir, mitjançant un taller de cuina, diferents coneixements gastronòmics i transculturals.  Aquests cicle treballa a cada sessió la cuina d’un lloc diferent i el ponent, sempre acompanyat d’una persona del Col·lectiu Eixarcolant, prepara un plat del seu país, utilitzant els mètodes tradicionals i  incorporant plantes silvestres, tot vehiculat en llengua catalana.

El primer taller d’aquest cicle va fer-se realitat el divendres 16 de desembre del 2022 i va tractar de la cuina Àrab. La Najat i la Jana van aconseguir omplir l’espai habilitat amb més d’una trentena de persones, de fet ni l’organització, al tractar-se d’un cicle nou, no esperàvem aquest magnífic nivell de participació.

Cal agrair també la col·laboració d’altres entitats en aquesta iniciativa com Càritas Anoia-Segarra, Igualada Acull, o el Consorci per a la Normalització Lingüística.

Al llarg d’aquest 2023 s’han dut a terme més tallers d’aquest cicle, exemples en són el de cuina de Nicaragua, o el de cuina Bielorussa.

Vist l’èxit d’aquesta iniciativa a l’Anoia, s’ha decidit incrementar nombre els territoris que acolliran projectes d’aquest caire. Cinc nodes o grups territorials d’Eixarcolant volen engegar projectes germans. El primer d’aquests nodes o grups territorials ha estat el del Barcelonès-Llobregat, on la responsable del node, l’Adrianna Requena, ja ha ajudat a dinamitzar el primer de cuina Àrab, i ja ha preparat el segon que serà de cuina del Camerun

Estem segurs que aquest cicle de tallers serà una magnífica oportunitat per aprendre com les persones àrabs cuinen diferent la malva, els xinesos utilitzen el fonoll, o els senegalesos aconsegueixen substituir l’amarant tradicional de la seva cuina pels blets d’aquí. 

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari