Blog

29 de November, 2020

Si teniu amics o amigues de les Terres de l’Ebre, del País Valencià o d’Aragó segur que us han parlat dels deliciosos postres anomenats “bunyols o crespells de borraina”, que es poden servir amb mel o sucre; o si teniu coneguts o família d’Extremadura o Navarra potser us han parlat de les penques de borraina amb patata; i fins i tot també és possible que hagueu begut alguna infusió o utilitzat algun producte de cosmètica que contingués borraina!

La borraina, borratja o borraja (Borago officinalis) és una planta anual que en aquestes dates podeu trobar abundantment en vores de camins, marges d’horts i zones amb intervenció humana com solars o descampants del litoral, prelitoral i l’interior.

Ara es troba en forma de roseta basal, ideal per collir-la. La identificareu fàcilment perquè a les fulles, rugoses, hi notareu petits pèls rígids (pilositat hirsuta) però que amb la cocció desapareixen ràpidament.

Les fulles tenen un alt valor nutricional, amb una elevada proporció d’àcid gamma-linolènic i concentracions notables de K, Ca i vitamina A. Pot presentar un contingut elevat d’oxalats i cal moderar-ne el consum si es té tendència a la formació de càlculs renals.

Les seves flors blaves, molt atractives pels pol·linitzadors, són riques en Vitamina E i carotenoides, però el seu consum ha de ser puntual perquè contenen alcaloides hepatotòxics.

La millor manera de cuinar les fulles és de tal forma que quedin cruixents, tot i que combinades amb patata també són molt bones bullides com a verdura. El gust és suau, agradable, i per tant agradarà pràcticament a tothom.

Si us atreviu a cultivar-la, heu de recordar que és una espècie nitròfila, li agraden els sòls rics en nitrogen, i que per anar bé cal sembrar al llarg de la tardor, entre el setembre i octubre, tot i que en llocs poc freds ara encara hi sou a temps.

On has trobat borraines? I com les has cuinat?

Comentaris

Eva

Hola! Perquè recomaneu al llibre que es ideal menjar-la a l'inici de la floració? Es més tòxica després? Gracies!
Escriu una resposta

Col·lectiu Eixarcolant

Hola Eva! Simplement perquè quan ha florit les fulles ja no son tan tendres.

Dina

Vosaltres en cultiveu?
Escriu una resposta

Eixarcolant Eixarcolant

De borraina en cultivem algun any a Eixarcolant, però sobretot aprofitem aquella que ens neix de forma espontània a l'hort!
Publicar un comentari