Blog

19 de February, 2024

Assilvestrem l’alimentació per adaptar-nos al canvi climàtic

 
Integrar plantes silvestres comestibles en el nostre sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurants Sostenibles, hem dut a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d’aquestes espècies vegetals oblidades a Barcelona. 
  
“Al nostre voltant trobem moltes espècies de plantes silvestres comestibles que rarament són consumides avui en dia. Per la seva composició nutricional i perfil sensorial, presenten un alt potencial gastronòmic. En molts casos, aquestes plantes han estat tradicionalment utilitzades a la cuina, però el coneixement sobre com identificar-les, collir-les i cuinar-les, sovint s’ha perdut o oblidat en les últimes generacions”. Ens ho expliquen el Col·lectiu Eixarcolant, Tarpuna i Restaurants Sostenibles, promotores del projecte col·laboratiu “Assilvestrem l’alimentació a Barcelona” desenvolupat amb el suport de les Pla Clima 2022. 
 
La integració de plantes silvestres comestibles en el nostre sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Amb aquest propòsit, l’agrupació d’aquestes tres entitats va engegar el projecte que ha permès fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d’aquests vegetals a Barcelona mitjançant un conjunt d’activitats pràctiques, demostratives i divulgatives dirigides a agents clau: horts comunitaris, grups de consum, mercats de pagès i restauradors. 
 
Concretament, el projecte ha contemplat una diagnosi sobre el coneixement i l’interès actual per part d’agents clau en relació a plantes silvestres comestibles; un intercanvi de coneixements i acompanyament a diversos horts, en especial als que es practica agricultura social i terapèutica; i formació sobre ús i receptes de plantes silvestres comestibles dirigides a grups de consum i al sector de la restauració, amb l’acompanyament a 6 restaurants per a la incorporació de receptes amb aquestes espècies a la seva carta. També la divulgació sobre producció, venda i ús dirigida a mercats de pagès i la realització d’una parada demostrativa a diferents mercats. Així com una prospecció etnobotànica i treball amb comunitats d’altres
orígens culturals i la realització de diferents activitats comunicatives i de generació de material divulgatiu, con el receptari d’etnobotànica transcultural fruit de la prospecció duta a terme, i gràcies a la participació de les veïnes interpel·lades, que recollim en aquest document que us presentem.

Feu-vos vostres les propostes culinàries per tal que la memòria i les arrels de tantes persones vingudes d’arreu pervisqui com a forma de reconeixement mutu. 
 
Els resultats esperats són pràctiques estables al llarg del temps: horts d’autoconsum i on es practica agricultura social que cultiven plantes silvestres comestibles, grups de consum que identifiquen proveïdors i realitzen comandes, restaurants que incorporen receptes a la seva carta, mercats de pagès i els seus usuaris que incorporen les plantes silvestres com a nous aliments. O aliments ancestrals, tradicionals i oblidats redescoberts, també podríem dir-ne. I, en essència, una població barcelonina que valora i normalitza la producció, distribució i consum de plantes silvestres comestibles.

A continuació podeu consultar el dossier del projecte, així com les diferents receptes:

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari