Blog

04 de December, 2023

Eixarcolant arrenca la campanya #FemQuePassinCoses, una crida a l’acció per fer créixer la comunitat d’Eixarcolant fins a les 2.000 sòcies, i arribar així a totes aquelles persones interessades en les plantes oblidades i compromeses en la construcció de sistemes alimentaris més justos i sostenibles. 

La base social és l’element més valuós d’Eixarcolant. Fa possible l’arrelament arreu del territori, i és clau per poder donar resposta a reptes crucials per al futur dels sistemes agroalimentaris. És entorn a sis d’aquests reptes, pels quals és estratègic incrementar la base social, que s’articula la campanya. Són els següents:  

  • Documentar i conservar les varietats tradicionals i els coneixements associats de les ⅔ parts del territori català que encara no s’han estudiat. Si no es fa res, desapareixeran per sempre en els propers 10 anys. 
  • Aconseguir que les plantes silvestres comestibles siguin reconegudes com a aliment. Actualment no hi ha cap marc legal que empari les més de 300 especies silvestres comestibles existents a Catalunya. 
  • Aconseguir que les plantes silvestres comestibles siguin tingudes en compte a les polítiques agràries i alimentàries. Són recursos que tenim a l’abast i que tanmateix malbaratem de forma sistemàtica. 
  • Fer realitat la implantació generalitzada a tots els productes alimentaris d’un sistema d’etiquetatge que informi a les persones consumidores de l’impacte ambiental, social i econòmic associat a cada producte.
  • Desenvolupar eines pedagògiques que facilitin la incorporació transversal a tots els centres educatius de continguts sobre les plantes oblidades, l’agricultura i la sobirania alimentària. 
  • Implementar un protocol d’enxarxament que permeti crear sinergies i aliances sòlides amb entitats i persones que treballen per uns objectius compartits, aconseguint així un efecte multiplicador i una major capacitat transformadora. 

La campanya, que s’allargarà fins al proper 31 de gener, compta amb el recolzament de 100 prescriptores, persones referents en diferents àmbits que mostren el seu suport públic als sis reptes plantejats i que amb el seu posicionament volen posar de relleu la importància d’enfortir la base social d’Eixarcolant per contribuir a donar-hi resposta. Així, la campanya vol generar una reflexió en positiu a totes les persones que s’identifiquin amb aquests reptes. Vol posar de manifest que tenim a les nostres mans les eines per canviar el curs de les coses, i que per aconseguir-ho només cal passar a l’acció. 


Tota la informació es pot trobar al web de la campanya https://femquepassincoses.cat/, i a les xarxes socials a través del hashtag #FemQuePassinCoses

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari