Blog

31 de March, 2022

ACTIVITATS JA REALITZADES:

Node Camp de Tarragona

El diumenge 20 de març el node Camp de Tarragona va realitzar la seva assemblea del 2022 i prèviament van poder gaudir d’una activitat molt dolça. Es va realitzar un tast de mels i es va facilitar informació del món de les abelles. La vintena de participants van veure una arna amb les seves entrades i sortides, van visibilitzar el moviment que hi ha dins, van aprendre moltes curiositats i finalment van poder tastar 9 mels diferents del Carles i la Judit de Miramel d’Alforja. Mel amb avellanes, mil flors, pròpolis, amb ametlles, amb llimona…  

Participants al tastet i assemblea del node

Tastet de Mels de Miramel

Sortida Etnobotànica i tast per descobrir les dinàmiques del paisatge després d’un incendi

El divendres 25 de març es va realitzar una sortida del programa propi d’activitats. Aquesta ruta guiada va visitar les serres de Queralt i Miralles i va ser realitzada per Marc Talavera. Les persones participants van poder caminar i visitar la zona del gran l’incendi de l’estiu del 2021 i entendre de primera mà quines són les dinàmiques del paisatge després d’un incendi i quines plantes s’obren camí enmig d’una terra encara ennegrida.

Participants a la ruta guiada
Plantes després d'un incendi

Node Ponent Sud

El dissabte 26 de març el node Ponent d’Eixarcolant va realitzar un taller teòric-pràctic per aprendre els usos medicinals del Xop o Pollancre. El taller impartit per Claudia Maccarini va permetre als participants familiaritzar-se i aprofundir en el coneixement holístic de la planta, com identificar-la i com fer una preparació de diferents elaborats tant cosmètics com alimentaris

Els participants de ponent van quedar encantats d’aprendre les propietats medicinals i totes les seves aplicacions a la cuina i artesania, en definitiva tot el que pot aportar el Xop per a la nostra salut.

Claudia Maccarini i participants al taller del Xop

Node Selva-Gironès

Un centenar de persones van participar el diumenge 27 de març a l’activitat organitzada pel node Selva-Gironès del Col·lectiu Eixarcolant i subvencionada per l’ajuntament de Vilobí d’Onyar. La passejada etnobotànica i geològica pel volcà La Crosa va començar cap a les 10 amb la benvinguda i corresponent xerrada de Lluís Borrell, coordinador del node i de l'alcaldessa de la localitat.

Explicació als participants

Les persones participants van rebre diferents apunts de geologia per tal de conèixer millor la zona del volcà de la Crosa. Posteriorment es van crear dos grups i es van iniciar les respectives caminades etnobotàniques, una de recorregut més llarg (volta sencera al cràter) realitzada pel Roger Maimí, i una de més curta i planera pensada per a tots els públics duta a terme per Lluís Borrell

Un cop finalitzades, totes les persones van tornar a la zona d’inici i van poder degustar un seguit de productes elaborats pel Forn de Jorba, tots ells fets amb productes de proximitat i amb plantes silvestres i varietats agrícoles tradicionals.

Tastet de productes del Forn de Jorba a La Crosa

Posteriorment, molts participants es van acostar a la paradeta informativa i van poder comprar llavors, llibres i conèixer totes les activitats que realitza l’entitat catalana.  

PROPERES ACTIVITATS:

Node Barcelonès-Llobregat

El node Barcelonès-Llobregat participarà amb una paradeta a la Fira del Planter i la Llavor del dissabte 2 d’aril (Mercat de Pagès de l'Eixample de Barcelona).

No us perdeu aquesta magnífica oportunitat per comprar llavors de plantes silvestres comestibles, de varietats agrícoles tradicionals o d’ornamentals tradicionals. També hi trobareu els llibres d’Eixarcolant. Participeu-hi i no us perdeu aquest magnífic mercat!

Dades

  • Dia: dissabte 02/04/2022.
  • Horari: De 10:00h a 14:30h
  • Preu: Gratuït
  • Inscripció: No
  • Lloc: Barcelona, Consell de cent/Viladomat

Node Ponent Nord

El diumenge 3 d’abril el node Ponent Nord, que engloba les comàrques de l’Urgell, la Segarra i la Noguera realitzarà la seva primera assemblea per tal de decidir quines activitats volen organitzar amb el pressupost del node disponible per aquest any 2022.

Aquest node, que fins ara no estava actiu degut al poc volum de participants, ha decidit arrencar motors i de forma valenta aixecar el vol.

Si sou d’aquestes comarques o les visiteu i hi feu activitats us animem a participar-hi. A continuació trobareu les dades per assistir-hi

Dades

  • Dia: diumenge 03/04/2022.
  • Horari: De 10:30h
  • Lloc: Torreneral
  • Telèfon de contacte: 680 72 53 04 (Alba)

Elaboració de punts de llibre amb plantes silvestres i altres manualitats

El proper dissabte 9 d’abril, la Jana Peters del Col·lectiu Eixarcolant durà a terme un taller de manualitats amb plantes silvestre dins del programa propi d'activitats del Col·lectiu Eixarcolant. 

Aquesta activitat pensada per a tots els públics, però sobretot enfocada a nivell familiar permetrà descobrir com elaborar punts de llibres originals i silvestres, al pur estil Eixarcolant!

Cada punt de llibre es convertirà alhora en una fitxa d'herbari, on es podrà deixar anar la imaginació i fer-ne de més abstractes i creatius, totalment personalitzables. 

D'aquesta manera petits i grans podran aprendre un munt de coses sobre les plantes oblidades tot passant una bona estona i fent treballs manuals. Cada infant també podrà fer la seva pròpia llibreta per a escriure històries i aprenentatges sobre plantes!

Dades

  • Taller Familiar
  • Dia: dissabte 09/04/2022.
  • Horari: De 10:00h a 12:00h
  • Preu: socis 10€ , no socis 20€ (preu per unitat familiar = un o dos adults amb un o dos infants)
  • Lloc: Jorba, C/Major 47, seu del Col·lectiu Eixarcolant
  • Places: 10 unitats familiars (un o dos adults amb un o dos infants)

Activitat familiar amb preu reduït: només es paga una entrada per unitat familiar

(un o dos adults amb un o dos menors)

Inscripció:

https://eixarcolant.cat/agenda/190/elaboracio-de-punts-de-llibre-amb-plantes-silvestres-i-altres-manualitats

Node Selva-Gironès

El dissabte 9 d'abril, passejada matinal Etnobotànica i històrica per St.Gregori organitzada pel Node Selva-Gironès del Col·lectiu Eixarcolant

Realitzarem una passejada circular, apta per tota la família que servirà per descobrir les plantes silvestres comestibles, les varietats agrícoles tradicionals, i també per aprofundir una mica en la història de la zona visitada.

Activitat gratuïta. No cal inscripció.

Hi col·laboren l'Ajuntament de Sant Gregori i la Diputació de Girona.

Dades

  • Dia: dissabte 09/04/2022.
  • Horari: De 10:00h a 13:30h
  • Preu: Gratuït (Activitat subvencionada per Eixarcolant) 
  • Inscripció: No
  • Lloc: St. Gregori, Aparcament del cementiri de Sant Gregori (Veïnat de l'església). Girona
  • Més informació a: selvagirones.nodes@eixarcolant.cat

https://eixarcolant.cat/agenda/192/passejada-matinal-etnobotanica-i-historica-per-st-gregori

Node Penedès-Garraf

Per a totes aquelles persones que no en teniu prou amb un únic dia, el node Penedès Garraf us ha preparat una sorpresa. 

Ja podeu participar de la Formació que consta de 4 sortides a diferents ambients i hàbitats del territori del Penedès i del Garraf en les que aprendrem a identificar els paisatges i les comunitats vegetals que els habiten, les seves espècies principals, els seus usos i toxicitat. 

La formació serà a càrrec de Marc Talavera i de Marc Casabosch del Col·lectiu Eixarcolant.

espècies del Garraf

Dates, horari  i localitzacions

  • -Divendres 22 abril 17-19.30h. CAMPS I RUDERALS DE RIBES (GARRAF). Vegetació associada als camps agrícoles i als camins. Sant Pere de Ribes. 
  • -Divendres 29 abril 17-19.30h. RIERA DE MEDIONA (PENEDÈS). Vegetació de riera i voltants. Mediona. 
  • -Divendres 13 maig 17-19.30h. LITORAL (GARRAF). Vegetació de la platja del Far. Vilanova i la Geltrú.
  • -Divendres 20 maig 17-19.30h. LA MÀQUIA I ELS BOSCOS DEL FOIX (PENEDÈS).  Vegetació de la màquia i el bosc mediterrani. Parc del Foix. 

Més endavant us informarem de les localitzacions exactes de trobada.

Cal portar calçat i roba còmodes.

Al finalitzar cada sortida es lliurarà material de suport a les persones participants. 

Activitat oberta per a socis i no socis.

  • Preu formació completa: 60€ no socis, 20€ socis
  • Places disponibles: 20
  • Inscripció:

https://eixarcolant.cat/agenda/203/4-sortides-de-formacio-etnobotanica-pels-paisatges-del-penedes-i-del-garraf

Més informació a: socis@eixarcolant.cat

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari