Blog

31 de May, 2021

Els nodes del Col·lectiu Eixarcolant han dut a terme un seguit d’activitats pels diferents indrets del territori català. A continuació detallem algunes d’aquestes activitats:

-Node Penedès-Garraf: Passejada d’identificació, recol·lecció i mural de plantes silvestres amb Rosalia Comellas, Susanna Donaire i Ani d’Anne Green.

El dissabte 15 de maig, en motiu de la 2a Festa de la Flor del Pla del Penedès, es va realitzar una sortida d’identificació de plantes silvestres.

Participants al Pla del Penedès

Els participants van poder gaudir d’una explicació etnobotànica i d’una passejada per l’entorn del poble per tal de recollir flors i plantes. Finalment es va crear un mural i es va realitzar un taller de pintura pels més petits.

Taller de pintura

-Node Pirineu Oriental: Trobada presencial dels participants al node.

El dimecres 12 de maig vàries companyes van fer una trobada a Porqueres per tal de planificar les properes accions que realitzarà el node.

-Node Ponent: Sortida de reconeixement per la Mitjana de Lleida i tast de plats fets amb plantes silvestres amb Albert Tarragó i Amanda Bataller.

El diumenge 23 de maig, al parc de la Mitjana de Lleida, es va realitzar una sortida etnobotànica a càrrec d’Albert Tarragó (ambientòleg) i d’Amanda Bataller (artista i cuinera). Els participants van aprendre a identificar les plantes que van trobar pel recorregut i els usos que tenen cadascuna d’aquestes espècies, tant dins com fora de la cuina.

Sortida Etnobotànica al Parc de la Mitjana de Lleida

Un cop acabada la passejada, els assistents van poder tastar plats prèviament cuinats on les plantes explicades al llarg del matí en van ser les protagonistes. Uns plats per llepar-se'n els dits!

Tast de productes fets amb plantes silvestres cuinats per Amanda Bataller

Aquesta sortida, que va ser la segona activitat del node en pocs dies, va deixar encantats a tots els participants, fins i tot va cridar l’atenció de varis periodistes de la zona.

-Node Vallès Occidental: Primera trobada presencial dels participants al node.

El node del Vallès Occidental va proposar la primera quedada dels participants del node al poble de Sant Cugat del Vallès. Els assistents van poder veure’s les cares per primer cop. En aquesta trobada es va parlar de llibres, d’etnobotànica, de projectes i també va servir per proposar una segona trobada de cara a principis de juny per tal de planificar la futura activitat del node.

-Node Barcelonès-Baix Llobregat: Sortida etnobotànica amb Marc Talavera i Ada Parellada

El dimarts 25 de maig, el node Barcelonès-Baix Llobregat va preparar una sortida etnobotànica per la zona de les fonts de Montjuïc a Barcelona. En aquesta trobada, Marc Talavera del Col·lectiu Eixarcolant i la cuinera Ada Parellada van fer les delícies dels assistents tot explicant les plantes silvestres que van trobar just a pocs metres de les fonts.

Formació etnobotànica de Marc Talavera propera a les fonts de Montjuïc

En Marc va explicar la part etnobotànica i l’Ada va aportar la part més gastronòmica de les explicacions. Els participants van quedar sorpresos que una sortida d’aquest caire es pogués desenvolupar en una zona d’aquestes característiques (pràcticament no van sortir dels voltants de les fonts).

-Vallès-Maresme: Passejada a la descoberta de plantes medicinals del Parc Central de Mataró amb Cristina Martí i altres companys i companyes del node.

Aquest diumenge, a les 10:30h s’ha realitzat una trobada per tal de conèixer les plantes medicinals que hi ha al Parc Central de Mataró. Els participants (prèviament inscrits) han rebut l’explicació de què fa el Col·lectiu Eixarcolant per canviar el model agroalimentari actual per un de més sostenible, solidari i just. També s’ha aprofitat la quedada per explicar quina funció tenen els nodes territorials i com tothom hi pot participar activament. Posteriorment s’ha realitzat la sortida pel Parc Central Antic on Cristina Martí ha explicat totes les plantes remeieres i comestibles. Posteriorment, els participants s’han desplaçat fins la zona nova i s’ha continuat el recorregut aprenent característiques del saüc i d’altres arbres i plantes molt interessants.

Parc Central de Mataró

Properes activitats dels nodes:   

-Selva-Gironès (05/06/2021) Passejada etnobotànica per Sant Gregori (Gironès), Espai la Pineda i la riera de la Llémana amb Lluís Borrell i Ibèria Soler.

El dissabte 5 de juny, els companys i companyes del node han preparat una passejada per un entorn idíl·lic i preciós del Gironès. La sortida s’iniciarà a les 10:00h a l’espai La Pineda de Sant Gregori, un espai amb pins que no deixarà indiferent a ningú. Posteriorment la sortida de reconeixement trepitjarà la zona de la riera de la Llémana i finalitzarà el seu recorregut a l’Aula de Natura cap als voltants de les 12:30h.

Es tracta d’una activitat gratuïta i adequada a tota la família. No cal inscripció prèvia. Es seguiran les normes recomanades (distància, rentat de mans i mascareta).

Ubicació del lloc de sortida (Espai La Pineda): https://www.google.com/maps/place/41%C2%B059'10.7%22N+2%C2%B045'32.3%22E/@41.9863008,2.7567747,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d41.9863008!4d2.7589634?hl=es

Teniu tota la informació al següent enllaç:

https://eixarcolant.cat/agenda/76/passejada-etnobotanica-per-sant-gregorigirones-espai-la-pineda-i-la-riera-de-la-llemana

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari