Blog

25 de September, 2023

Vine a la trobada de divendres 20 d’octubre a les 18h, a la seu central del Parc Natural del Cadí-Moixeró, a Bagà (C/ Vinya 1). 

El Col·lectiu Eixarcolant, juntament amb el Parc Natural del Cadí-Moixeró, estem duent a terme un projecte de recuperació de varietats tradicionals de la zona amb l’objectiu de preservar aquest llegat agrícola, cultural i gastronòmic. Volem que totes aquestes llavors tradicionals no es perdin i puguin tornar a ser cultivades i utilitzades per la població local.

Ben abans d’Eixarcolant, altres persones i entitats han estat contribuint a la recuperació i conservació de varietats agrícoles tradicionals i/o dels coneixements etnobotànics en general. En Carles de Ca l’Andreuet va realitzar una prospecció etnobotànica a la Vall de  Gósol, a partir de la qual va emprendre duess grans fites. Per una banda, la recuperació i posada en valor del pèsol negre i, per l’altra, la preservació i rejoveniment de les plantacions de 12 tipus de pomers tradicionals, a partir dels quals produeix un deliciós suc de poma. A més, des de la Universitat de Barcelona, al llarg de les últimes dècades s’han realitzat nombrosos estudis etnobotànics a l’Alt Berguedà, especialment pel que fa a plantes medicinals. Per últim, entitats com l’ERA o Les Refardes també han identificat i incorporat algunes varietats tradicionals a la seva producció de llavors, difonent-les arreu. 

Per tal de procurar completar el procés inicial de recerca, des d’Eixarcolant hem entrevistat, durant l’últim any, a més de 40 persones grans de 17 pobles d’arreu del sud del Cadí-Moixeró, cobrint principalment l’Alt Berguedà però també alguns indrets colindants del Solsonès i l’Alt Urgell. A través d’aquestes entrevistes, recollim coneixement etnobotànic: Què es sembrava fa 50 anys als horts i als camps? Com s’anomenava? Com es cultivava? Quin gust i quin aspecte tenia? Com es cuinava? 

Fabes i pèsol negre i blanc
Col de l'Alt Berguedà

Algunes famílies entrevistades encara guarden llavors de les varietats d’abans, i això ens ha permès contribuir als fonaments del futur banc de llavors del sud del Cadí-Moixeró. De moment, des d’Eixarcolant hem recopilat més de 127 mostres de llavors d’unes 30 espècies diferents, tant de caràcter hortícola com cerealístic o farratger. A part, també hem pogut recollir unes 100 mostres de llavors d’espècies ornamentals o silvestres que es poden considerar genuïnes de la zona. 

Ara és moment de passar a l’acció! I això vol dir sembrar les llavors recuperades, amb diferents objectius: 1) comprovar que encara tenen capacitat de germinar, 2) observar el cultiu i verificar que mostra caràcters rústics, genuïns i coherents amb la informació que hem recollit mitjançant les entrevistes, 3) obtenir-ne llavor nova amb la qual renovar el banc de llavors i 4) difondre arreu el valor i la importància de recuperar les varietats agrícoles tradicionals. 


T’interessa la iniciativa i vols estar-ne al cas o fins i tot implicar-t’hi? Omple aquest formulari i vine a la trobada de divendres 20 d’octubre a les 18h, a la seu central del Parc Natural del Cadí-Moixeró, a Bagà (C/ Vinya 1).

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari