La Comunalitat Urbana Reus Sud i el Col·lectiu Eixarcolant inicien un projecte de prospecció etnobotànica a Reus
L'objectiu és preservar i revaloritzar els coneixements sobre la biodiversitat del territori a través de la recuperació de les varietats agrícoles tradicionals i de les plantes silvestres comestibles, que esdevé una eina revolucionària per construir sistemes agroalimentaris justos, basats en l’agroecologia i en la sobirania alimentària en un moment evident de crisi climàtica. El cultiu de plantes silvestres comestibles obre les portes a enormes possibilitats per aprofitar el potencial d’aliments que no requereixen grans inversions ni de temps, ni de mà d’obra ni de recursos naturals.
El Col·lectiu Eixarcolant i altres entitats autoorganitzades del territori treballen per desenvolupar projectes amb aquest objectiu, i concretament, en el cas de la regió del Camp, per sistematitzar la feina que s’ha fet fins ara, complementar-la i consolidar-la. És per això que es considera necessària una prospecció per identificar les varietats agrícoles tradicionals i les plantes silvestres comestibles que es conserven als horts i calaixos de la població.
El projecte de prospecció
Des de la Comunalitat Urbana Reus Sud i el Col·lectiu Eixarcolant s’està iniciant una prospecció en aquest àmbit a través de la línia de treball de la sobirania alimentària amb l’anhel de convertir-se en la llavor per impulsar un estudi més ampli enxarxat amb altres entitats del territori. Les espècies i varietats tradicionals, juntament amb els coneixements associats sobre el seu cultiu, recol·lecció i consum, són eines clau per al desenvolupament de projectes d'emprenedoria agrícola local que diferenciïn de l'agronegoci i aportin valor afegit a l'entorn.
Etapes del projecte
El pla d'acció de la prospecció etnobotànica consta de quatre etapes: identificació d'informants, entrevistes semiestructurades i transcripció, recollida i georeferenciació de material genètic, i conservació, multiplicació i caracterització de varietats. Aquesta primera etapa de l'estudi es realitzarà a Reus i es preveu finalitzar a la tardor del 2023. Es buscaran 10 informants clau que conservin llavors de varietats agrícoles locals i/o plantes silvestres comestibles per a entrevistar-los i recopilar informació.
Comentaris
Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.