Cada dia publicarem un nou argument, un nou "sabies què", per mostrar com de necessari és transformar el model agrialimentari.Sabies què a arreu del món el 90% de la ingesta vegetal prové de tant sols 30 espècies, quan només a Catalunya hi trobem milers de varietats agrícoles tradicionals i 300 espècies silvestres comestibles?

- Sabies que de mitjana el preu que paguem per un producte fresc (poma, pera, tomàquet o patata) com a consumidores multiplica per 7 el preu que reben els agricultors i agricultores?

- Sabies que cada cop és més habitual que ens venguin com a sostenibles productes que en realitat no en tenen res? S’anomena capitalisme verd i greenwashing. No només ens han de dir que és sostenible, hem d’exigir poder-ho comprovar.

- Sabies que als pagesos i pageses cada cop els costa més guanyar-se la vida degut a la globalització del mercat agroalimentari? Per una tona (1.000 kg) de blat els paguen de mitjana 215€, i per tant un pagès cada cop ha de cultivar més superfície per guanyar-se la vida.

- Sabies que amb varietats tradicionals de blat, adequades per fer farina, pa, pasta o altres usos alimentaris, de la mateixa tona que abans el pagès en rebia 215€ ara en pot fer farina i obtenir-ne més de 1.000 €? Així aquest pagès o pagesa podrà viure dignament amb molta menys superfície, i alhora farà possible que hi hagi més pagesos i pageses.

És per tot això que des del Col·lectiu Eixarcolant fa cinc anys que sembrem les llavors d’un nou futur. I ara ha arribat el moment de fer que aquestes llavors creixin amb més força que mai.

Entre tots ho farem possible