2a edició Premis Eixarcolant
La segona edició dels Premis Eixarcolant per al foment de l’etnobotànica, organitzats pel Col·lectiu Eixarcolant amb el suport de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat de Catalunya, ha entregat aquest diumenge 24 de març els premis als projectes guanyadors, davant l’espectació de més de 150 assistents.
En la categoria d'emprenedoria:
- El primer premi, dotat en 1.500€, al projecte "Estudi de la viabilitat del cultiu i transformació del Petrosedum dianium (Sedum sediforme)" de Maria Roselló i Senent.
La intenció és establir el cultiu del raïm de pastor per oferir-lo com a producte silvestre al mercat, facilitant la seua disponibilitat als consumidors i als restauradors, amb l'esperança de canviar el paradigma gastronòmic de la regió diànica.
La Marina Alta té una llarga història gastronòmica, i el raïm de pastor és un dels productes més singulars, però a dia d’avui la comarca centra quasi tota l'atenció en els productes del mar. Les receptes tradicionals amb ingredients silvestres i vinculades a les plantes de muntanya representen una minoria en la cuina del territori ofertada pels restauradors. Així, es pretén que el raïm de pastor puga ser cultivat a xicoteta o gran escala, contagiant l'entusiasme cap al cultiu d'esta espècie tan eficient i sostenible.
- El segon premi, dotat en 500€, al projecte "Recol.lectores del Llierca" de l’Associació d'Idees Estil Literari Lliure, representada per Clàudia Manyà Aragay.
Es pretén crear una xarxa de suport mutu per a la sobirania alimentària a la vall del Llierca, Garrotxa, reconnectant amb la pràctica de la recol·lecció.
El projecte està presentat per un col.lectiu d’unes 45 persones i preveu crear una cuina comunitària que serveixi d’espai de trobada, emmagatzematge, transformació i realització d'àpats, tastos i tallers divulgatius centrats en la vegetació silvestre.
En la categoria de recerca:
- El primer premi, dotat en 1.500€, al projecte "Agrodiversitat històrica de la Vall de Segó" de Maria Arduña Escrig
Amb aquest projecte es busca recuperar la memòria agrícola tradicional de la comarca de la Vall de Segó, situada a la província de València, delimitada com una subconca natural entre les serres de la Calderona i Espadà, presentant una ampla plana litoral on són presents diversos tipus d'ecologies, des d'aiguamolls fins a una horta regada per l'aigua d'un brollador natural, la font de Quart, i extensions de secà.
L’objectiu recuperar els coneixements tradicionals lligats a la terra servint com eina divulgadora i sensibilitzadora que permeta recuperar les maneres de fer de la terra, augmentar la consciència i identitat agrícola de la societat dels pobles de la Vall de Segó i registrar. conservar i difondre la diversitat de les espècies i varietats cultivades en el passat.
- El segon premi, dotat en 500€, al projecte "Cultiu, estudi i panificació de blat silvestre" de Pau Comallonga Gavaldà
Estudi sobre el potencial de panificació del blat silvestre, en aquest cas, del Triticum monococcum boeoticum. S’avaluaran aspectes organolèptics i nutricionals, i el projecte inclou el cultiu, la moltura i la panificació.
Alhora, es busca afavorir un mercat flequer més sostenible i adaptat a les creixents dificultats climàtiques, particularment si tenim en compte l'alta resistència a la sequera del blat silvestre.
Podeu recuperar la gala completa al Canal de Youtube d'Eixarcolant