La segona edició dels Premis Eixarcolant per al foment de l’etnobotànica, organitzats pel Col·lectiu Eixarcolant amb el suport de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat de Catalunya, ha entregat aquest diumenge 24 de març els premis als projectes guanyadors, davant l’espectació de més de 150 assistents.

En la categoria d'emprenedoria:

La intenció és establir el cultiu del raïm de pastor per oferir-lo com a producte silvestre al mercat, facilitant la seua disponibilitat als consumidors i als restauradors, amb l'esperança de canviar el paradigma gastronòmic de la regió diànica.

La Marina Alta té una llarga història gastronòmica, i el raïm de pastor és un dels productes més singulars, però a dia d’avui la comarca centra quasi tota l'atenció en els productes del mar. Les receptes tradicionals amb ingredients silvestres i vinculades a les plantes de muntanya representen una minoria en la cuina del territori ofertada pels restauradors. Així, es pretén que el raïm de pastor puga ser cultivat a xicoteta o gran escala, contagiant l'entusiasme cap al cultiu d'esta espècie tan eficient i sostenible.

  • El segon premi, dotat en 500€, al projecte "Recol.lectores del Llierca" de l’Associació d'Idees Estil Literari Lliure, representada per Clàudia Manyà Aragay.

Es pretén crear una xarxa de suport mutu per a la sobirania alimentària a la vall del Llierca, Garrotxa, reconnectant amb la pràctica de la recol·lecció.

El projecte està presentat per un col.lectiu d’unes 45 persones i preveu crear una cuina comunitària que serveixi d’espai de trobada, emmagatzematge, transformació i realització d'àpats, tastos i tallers divulgatius centrats en la vegetació silvestre.

En la categoria de recerca:

Amb aquest projecte es busca recuperar la memòria agrícola tradicional de la comarca de la Vall de Segó, situada a la província de València, delimitada com una subconca natural entre les serres de la Calderona i Espadà, presentant una ampla plana litoral on són presents diversos tipus d'ecologies, des d'aiguamolls fins a una horta regada per l'aigua d'un brollador natural, la font de Quart, i extensions de secà.

L’objectiu recuperar els coneixements tradicionals lligats a la terra servint com eina divulgadora i sensibilitzadora que permeta recuperar les maneres de fer de la terra, augmentar la consciència i identitat agrícola de la societat dels pobles de la Vall de Segó i registrar. conservar i difondre la diversitat de les espècies i varietats cultivades en el passat.

Estudi sobre el potencial de panificació del blat silvestre, en aquest cas, del Triticum monococcum boeoticum. S’avaluaran aspectes organolèptics i nutricionals, i el projecte inclou el cultiu, la moltura i la panificació.

Alhora, es busca afavorir un mercat flequer més sostenible i adaptat a les creixents dificultats climàtiques, particularment si tenim en compte l'alta resistència a la sequera del blat silvestre.

Podeu recuperar la gala completa al Canal de Youtube d'Eixarcolant