El projecte del Parc Agrari de la Conca d’Òdena neix amb la voluntat de crear una eina de dinamització territorial que permeti incidir positivament sobre les activitats que es desenvolupin en sòls agrícoles i forestals, juntament amb totes aquelles activitats relacionades, com poden ser la ramaderia, l’agroindústria transformadora, la gastronomia, el turisme i l’oci, entre d’altres

L’objectiu general del Parc Agrari és afavorir el desenvolupament d’un model agroalimentari basat en la qualitat i la proximitat. Fent d’aquesta manera que sigui resilient al canvi climàtic i poc depenent del mercat global. Fomentar la transformació de les matèries primeres mitjançant el desenvolupament de l’agroindústria i que permeti la gestió sostenible del mosaic agroforestal i dels serveis ecosistèmics. Fomentar també, el desenvolupament d’activitats econòmiques dinamitzadores associades a l’activitat agrícola i al territori, que faci accessible per a tota la població una alimentació equilibrada i de qualitat basada en productes locals, i que esdevingui motor econòmic mitjançant la generació d’ocupació de qualitat entorn el sector agroalimentari i les activitats associades. 

Conca d'Òdena, amb vistes a Monserrat. Foto: www.perlaconca.org

El Parc Agrari de la Conca d’Òdena inclourà 15 municipis (Argençola, Capellades, Carme, Castellolí, Copons, Jorba, Igualada, La Pobla de Claramunt, La Torre de Claramunt, Òdena, Orpí, Rubió, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, i Vilanova del Camí), que en conjunt representen una superfície de 372,18 km2 i una població de 80.820 habitants (dades IDESCAT 2018). Aquesta àrea presenta les característiques idònies per a la creació d’un Parc Agrari ja que presenta un territori eminentment agrícola però amb un important nucli de consumidors i proper a l’AMB. 

Des d’Eixarcolant es va impulsat la creació d’un Grup Operatiu per poder començar a posar en marxa les accions del Parc Agrari. Gràcies a una subvenció de l’Agència Europea per a la Innovació, ens vam reunir amb una seixantena d’actors, incloent diversos agricultors i ramaders, comerços, restauradors i l’administració. Amb la informació que s’ha obtingut d’aquestes reunions i entrevistes hem realitzat un anàlisis de la situació actual del territori, per tal d’identificar fortaleses i debilitats i, poder d’aquesta manera, fixar objectius concrets, amb les seves respectives línies d’actuació.


Durant aquest 2020 hem seguit treballant per tirar endavant el projecte, i sobretot, construir eines que permetin dinamitzar el territori i canviar-ne la perspectiva que en tenim. Parlant amb els diversos actors i gràcies a una enquesta virtual que es va dur a terme al conjunt d'habitants de la Conca d'Òdena com a consumidores i consumidors, s'ha detectat que un punt clau per dinamitzar el nostre territori és facilitar i agilitzar l'accés als prodcutes de proximitat i temporada al conjunt de la ciutadania.

En aquest sentit durant la tardor d'aquest any, ha d'entrar en funcionament una eina que ens situï a tots a un sol clic de la compra de productes locals, de forma extremadament fàcil, clara i innovadora, garantint un preu just per als productors, i en sinergies amb el comerç local. Un directori (Market place) amb tots els productors de la Conca i un sistema de distribució adient.


També podeu escoltar el debat virtual, organitzat per l’entitat “Per la Conca” sota el títol “Qui alimenta la Conca d’Òdena en temps de confinament?” on també vam donar alguns detalls del projecte de Parc Agrari. Podeu veure'l aquí:


Si vols saber més coses sobre aquest projecte, no dubtis en consultar els documents que pots descarregar-te a continuació o a contactar-nos!