Parc Agrari de la Conca d’Òdena

El projecte del Parc Agrari de la Conca d’Òdena neix amb la voluntat de crear una eina de dinamització territorial que permeti incidir positivament sobre les activitats que es desenvolupin en sòls agrícoles i forestals, juntament amb totes aquelles activitats relacionades, com poden ser la ramaderia, l’agroindústria transformadora, la gastronomia, el turisme i l’oci, entre d’altres

L’objectiu general del Parc Agrari és afavorir el desenvolupament d’un model agroalimentari basat en la qualitat i la proximitat. Fent d’aquesta manera que sigui resilient al canvi climàtic i poc depenent del mercat global. Fomentar la transformació de les matèries primeres mitjançant el desenvolupament de l’agroindústria i que permeti la gestió sostenible del mosaic agroforestal i dels serveis ecosistèmics. Fomentar també, el desenvolupament d’activitats econòmiques dinamitzadores associades a l’activitat agrícola i al territori, que faci accessible per a tota la població una alimentació equilibrada i de qualitat basada en productes locals, i que esdevingui motor econòmic mitjançant la generació d’ocupació de qualitat entorn el sector agroalimentari i les activitats associades. 

Conca d'Òdena, amb vistes a Monserrat. Foto: www.perlaconca.org

El Parc Agrari de la Conca d’Òdena inclourà 15 municipis (Argençola, Capellades, Carme, Castellolí, Copons, Jorba, Igualada, La Pobla de Claramunt, La Torre de Claramunt, Òdena, Orpí, Rubió, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, i Vilanova del Camí), que en conjunt representen una superfície de 372,18 km2 i una població de 80.820 habitants (dades IDESCAT 2018). Aquesta àrea presenta les característiques idònies per a la creació d’un Parc Agrari ja que presenta un territori eminentment agrícola però amb un important nucli de consumidors i proper a l’AMB. 

Gràfic cultius

Des d’Eixarcolant hem impulsat la creació d’un Grup Operatiu per poder començar a posar en marxa les accions del Parc Agrari. En els últims mesos, gràcies a una subvenció de l’Agència Europea per a la Innovació, ens hem reunit amb una seixantena d’actors, incloent diversos agricultors i ramaders, comerços, restauradors i l’administració. Amb la informació que s’ha obtingut d’aquestes reunions i entrevistes hem realitzat un anàlisis de la situació actual del territori, per tal d’identificar fortaleses i debilitats i, poder d’aquesta manera, fixar objectius concrets, amb les seves respectives línies d’actuació. Amb aquests objectius definits el passat Setembre del 2019, vam crear el document d’adhesió al Parc Agrari al qual ja s’hi han adherit més d’una trentena d’actors de diversos àmbits. Conjuntament, aquest any 2020, s'esta treballant per impulsar el projecte, arribar als màxims consensos entre actors i entrar en ple funcionament el més aviat possible.


Actualització del projecte (07/06/2020)

Seguim treballant telemàticament per tirar endavant el projecte d’un Parc Agrari a la Conca d’Òdena, i sobretot, construir eines que permetin dinamitzar el territori i canviar-ne la perspectiva que en tenim. En aquest sentit esperem poder anunciar, en els propers mesos, la creació d’una eina que ens situï a tots a un sol clic de la compra de productes locals, de forma extremadament fàcil, clara i innovadora, garantint un preu just per als productors, i en sinergies amb el comerç local. Un directori (Market place) amb tots els productors de la Conca i un sistema de distribució adient. 

Podeu escoltar el debat virtual, organitzat per l’entitat “Per la Conca” sota el títol “Qui alimenta la Conca d’Òdena en temps de confinament?” on també vam donar alguns detalls del projecte de Parc Agrari. Podeu veure'l aquí:

https://www.youtube.com/watch?v=tgLVkSIpGLA&feature=youtu.be&t=252&fbclid=IwAR1GKUei1rMWp4leDBHQpkcDhQDIcsIENKxOEtvV3wPnLb26Ne6Kp_Ndp40

Si vols saber més coses sobre aquest projecte, no dubtis en consultar els documents que pots descarregar-te a continuació o a contactar-nos!