Projecte - Cultivant espècies silvestres i varietats tradicionals. Banc de llavors

Aquest Juny i Juliol els nostres horts segueixen donant-nos alegries. Estem a ple estiu, l’època de plantar la majoria de les espècies ja ha passat (Ep, tot i que si vols una bona col, planta-la al juliol!), això vol dir que a l´hort les feines principals són les de regar, desherbar i mantenir cada un dels cultius, perquè al llarg de tot l’estiu i la tardor podem recollir-ne els fruits i amb ells les preuades llavors que amb tanta il·lusió hem començat a recol·lectar. Dins de cada una d’aquestes llavors hi haurà tot el necessari perquè pugui germinar de nou i  d’aquesta manera, any rere any es pugui salvaguardar la diversitat de varietats tradicionals, tant hortícoles com silvestres que ompliran els nostres plats plens de diversitat, gust i nutrients. 

Hortet de la Seu del Col·lectiu Eixarcolant - Jorba

De les varietats hortícoles les primeres llavors a recollir han estat les de pèsols, faves, guixes i enciams. Ben aviat tindrem les de tomàquets, que ja comencen a posar-se vermells, pebrots, síndries o melons, per posar uns exemples. De les espècies silvestres ja hem recollit llavors de lavatera, malva, cosconilla, corn de cèrvol, plantatge de fulla estreta, pimpinella, colitx i bleda silvestre, entre d’altres. Alhora, també hem recollit llavors d’espècies utilitzades tradicionalment com a ornamentals: cascall, calèndula, flor d’aranya i coleta de sembrat, entre d’altres. 

Planter de diferents llavors

Les llavors obtingudes serviran per mantenir i renovar el banc de llavors (tant de silvestres com de cultivades), i alhora per, a partir de la tardor, poder fer que tothom qui vulgui pugui adquirir aquestes llavors i plantar-les al seu hort, jardí, o camp. 

Ara vindrà el moment de preparar nous llits de plantació en cadascun dels espais que han quedat lliures i planificar què sembrarem de cara a finals d’estiu i tardor.

Com tots potser ja sabeu, no està sent un any gens fàcil, gelades tardanes que han fet mal, l’estiu està sent calorós (ja portem tres onades de calor), i això les plantes ho noten, per sort hem pogut regar i a més utilitzem varietats locals, tradicionals, que són les que millor s’adapten al nostre entorn. Davant d’aquestes adversitats la tasca del Col·lectiu Eixarcolant encara pren més raó de ser, i és que les espècies i varietats que reproduïm són les que s’adapten millor al nostre clima.

Finalment, també cal remarcar la renovació i reparació de la bassa present al fèrtil hort que tenim just a tocar de la nova seu de l’entitat. L’aigua és font de vida, i malauradament la nostra bassa que no havia estat apriada en els darrers 50 anys perdia aigua, així doncs la seva reparació i impermeabilització era indispensable, perquè cada gota compta, i si volem que els nostres cultius siguin sostenibles cal que en fem un ús racional, així doncs què millor que no perdre-la pel camí. Ara, gràcies a la renovada bassa tenim l’ànima tranquil·la en cada onada de calor que hem passat, i que és una bona reserva d’aigua, necessària per els dies que resten fins que no arribin les tempestes d’Agost… (esperem).