El Calendari del Bon Consumidor busca 200 amics!

Segurament ens heu sentit explicar més d’una vegada “que el Calendari vol afavorir un consum més sostenible”, i “que hi trobareu informació visual i alhora rigorosa, aquest any 12 contes il·lustrats per ser més exactes”, i també “informació de centenars d’espècies silvestres comestibles i varietats tradicionals, amb una graella que ens indica quina n’és la temporada.” 

Efectivament tot això és cert, i és de fet la raó de ser d’aquest projecte: ni tindria sentit ni ens l’imaginem d’una altra manera. Ha de ser bonic i alhora ens ha de fer aprendre i reflexionar. 

Però el que potser no ens heu sentit explicar mai és que, el Calendari, més enllà d’en si mateix, també és importantíssim per tirar endavant projectes que sinó no serien possibles. Dit en unes altres paraules, què se’n fa dels ingressos obtinguts amb la venda del Calendari? Ens els repartim i tal dia farà un any? No, evidentment que no, Eixarcolant no funciona així, ni amb el Calendari ni amb cap altre projecte.  

Un cop cobertes les despeses corresponents a la il·lustració, la impressió, i els enviaments, tot el que queda es destina de forma íntegra a finançar projectes que malauradament no són viables per si mateixos però que alhora són imprescindibles si volem reivindicar les espècies silvestres comestibles i les varietats tradicionals, i fer realitat allò que no ens cansem de repetir:  “Que han de ser una eina per construir un model agroalimentari més sostenible, saludable, i just”.

Per ser més exactes, aquest any els recursos obtinguts gràcies al Calendari es destinaran a: 

1) Seguir desenvolupant i millorant “El directori de les Plantes Oblidades” que recull els projectes d’arreu de Catalunya que treballen de forma sostenible amb espècies silvestres i varietats tradicionals, i que mostra com aquestes espècies ja són una alternativa i ja es poden adquirir en diferents formats. Ara mateix el directori conté informació de prop de 60 projectes. Al llarg del 2021 dedicarem recursos a millorar-lo informàticament, a afegir-hi noves funcionalitats per fer-lo més útil, i a donar-lo a conèixer per tal que tothom pugui arribar als projectes que en formen part. 

2) Completar el volum 4 de la col·lecció “Els llibres de les plantes silvestres comestibles”. Al llarg del 2021 publicarem aquests dos nous volums, cadascun amb informació sobre com identificar, recollir, cultivar, i consumir 22 espècies silvestres comestibles. Ja estem treballant en els continguts, però cal acabar-los, revisar-los, fer les diferents receptes, editar-los, i evidentment pagar-ne les impressions. Els recursos aniran destinats a totes aquestes actuacions, i alhora permetran que, un cop impressos el preu dels llibres sigui extremadament assequible, de només 10 €, perquè precisament es tracta que la informació que contenen arribi com més lluny millor. 

3) Gestionar un banc de llavors on es conserven més de 400 espècies silvestres comestibles i varietats agrícoles  tradicionals. Llavors que hem recuperat a partir de persones grans que les han conservat durant tota la vida, i que són un patrimoni agrícola, cultural, i natural de valor incalculable. Però conservar una llavor no vol dir guardar-la en una nevera i prou. Cada 4 - 6 anys s’han de plantar per renovar-les i evitar que envelleixin. Però no només això, més enllà de conservar-les cal fer que aquestes llavors es tornin a cultivar, ja que difícilment ajudaran a transformar el model agroalimentari si ningú les cultiva i ningú les consumeix. Per tant destinarem els recursos no només a conservar aquestes espècies i varietats, sinó també a fer que al llarg del 2021 les pugueu trobar en 200 punts d’arreu de Catalunya, allà on potser ara només trobeu llavors comercials, patentades, o híbrides. Ja tenim les llavors, però ens cal triar-les, fer-ne les proves de germinabilitat, i sobretot preparar tota la informació que acompanyarà les llavors per tal que cultivar-les us sigui fàcil. 

Allò que diem en el primer paràgraf, i que tantes vegades hem explicat, segurament ja seria suficient per decidir que sí, que voleu el Calendari del Bon Consumidor. Però ara també sabeu a què esteu contribuint quan escolliu el Calendari, que ajudareu a fer possible. Ens hem adonat que mai fins ara ho havíem explicat de forma tan clara, segurament perquè ens semblava quelcom tan lògic, tan de sentit comú, que no li donàvem la importància que es mereix. 

Sí, com més Calendaris arribin arreu, més gran serà la consciència que generaran, i més recursos hi haurà per fer possibles els tres projectes que ja hem explicat, que al seu torn permetran generar encara més consciència i fer possibles nous projectes, que de nou generaran més consciència, i ….  i potser al final, si aconseguim que la roda segueixi girant la transformació del model agroalimentari, i també social i econòmic, deixarà de ser una possibilitat i serà realitat.

Per això us demanem que ens ajudeu a fer-ho possible. És molt senzill: només cal que us encarregueu de distribuir 10 Calendaris del Bon Consumidor entre el vostre entorn. No vol dir pas que us els quedeu tots vosaltres, simplement vol dir que us comprometeu trobar 10 persones que volen un Calendari. Podeu fer llista amb els companys de feina, amb la colla d’amics, regalar-los als veïns o compartir-los amb la família. Totes les opcions són bones. 

Sí, us haureu convertit en amics del Calendari del Bon consumidor, però sobretot, amb aquesta acció tan senzilla haureu repartit 10 píndoles de consciència i haureu ajudat a que aquesta roda que ens ha de permetre canviar de dalt a baix el model giri cada cop amb més força. Nosaltres, com a símbol d’agraïment, us enviarem, juntament amb els 10 calendaris, un calendari molt especial, dedicat amb tot l’afecte. 

Si voleu ser amics i amigues del Calendari del Bon Consumidor podeu fer-ho directament a través de la pàgina web però si ho preferiu també ens podeu escriure o trucar al 690 373 980. 

Es busquen 200 amics i amigues, si tu n’ets un ja només seran 199. Senzillament, gràcies.