Al nostre entorn trobem moltes espècies silvestres comestibles que avui en dia ja quasi no es consumeixen. Però són espècies altament adaptades al territori, i en conseqüència poden  ajudar-nos a diversificar els nostres cultius, fer-los més resilients al canvi climàtic, oferir-nos una dieta més variada, i en definitiva impulsar un canvi cap a un model agroalimentari més sostenible.  Per això, des del Col·lectiu Eixarcolant cultivem aquestes espècies silvestres comestibles per tal de fer-les més accessibles i promoure la recuperació dels seus usos i consum.

Una línia que es treballa en el marc d’aquest projecte, consisteix en treballar amb diversos restauradors de la comarca, proveint diverses plantes silvestres i assessorant-los en com introduir-les en els seus plats i menús. D’aquesta forma, conjuntament amb els restauradors, es promou la divulgació d’aquestes plantes, arribant a un ampli públic de consumidors, que poden tastar-les i (re)descobrir que moltes “males herbes” del seu entorn son en realitat comestibles i boníssimes!

S’està treballant també en el cultiu i la recol·lecció de llavors d’aquestes espècies i properament es comercialitzaran, per tal de que tothom qui vulgui pugui adquirir-les i plantar-les al seu hort, jardí, o camp. Ampliant d’aquesta manera l’oferta actual de llavors a sembrar als horts, camps, parcs i jardins, sent aquesta oferta una alternativa sostenible de cultius.

Llavors d’espècies plenament adaptades al nostre entorn, cultivades amb respecte amb la natura, collides, netejades i seleccionades pel nostre equip i amb ajuda de voluntaris. Llavors que ompliran de diversitat els nostres plats, des dels més sofisticats als més senzills. Llavors que recuperen el passat i volen transformar el futur!