Al Col·lectiu Eixarcolant treballem per crear i mantenir un banc de llavors de varietats agrícoles tradicionals, per tal de recuperar-les, mantenir-les i fer-les accessibles a tothom.

Per a realitzar aquest projecte, el primer pas és dur a terme prospeccions etnobotàniques pel territori per tal de conèixer diverses varietats locals i obtenir-ne la llavor. Es fan entrevistes semiestructurades a gent gran amb coneixements hortícoles, s'identifiquen varietats que fa molts anys que són cultivades i que són desconegudes pel públic en general . Posteriorment aquestes varietats són caracteritzades i passen a formar part del nostre banc de llavors.

Un cop s'ha obtingut aquesta mostra de llavor, en plantem diversos exemplars, per tal de poder recol·lectar llavors el més representatives possibles d'aquella varietat. Els nostres companys de Can Mercaderet, amb els quals col·laborem en aquest projecte, fa anys que destinen  part de l'hort amb aquest objectiu, i ara des d’Eixarcolant tenim 6 horts destinats a cultivar varietats agrícoles tradicionals i espècies silvestres comestibles i ornamentals tradicionals. Tot hi que a nivell de gestió sigui més complicat, és important disposar de diversos horts separats geogràficament per tal d'evitar hibridacions. Aquests horts es troben als municipis de Jorba, Ventoses i Agramunt.

Ja fa un parell d'anys que els 6 horts estan en funcionament, un dels quals es va ampliar per a plantar varietats d’horta i cereals tradicionals en condicions de secà. Tots els horts es cultiven seguint els principis de l’agricultura ecològica, sense aplicar productes químics. En la majoria dels horts el reg és amb goters per tal d'estalviar aigua, energia, i poder fer una gestió més eficient del projecte. Tradicionalment és una zona on s’havia regat sempre a manta.

Un cop la planta ha completat el seu cicle vital, les llavors es recol·lecten, es deixen assecar i es separen, per tal de mantenir, renovar i ampliar el banc de llavors. La gestió del banc consisteix en dues parts. La primera és la gestió de totes les dades generades. Cal registrar totes les varietats informàticament, i per cada varietat cal saber quan aquella llavor deixarà de tenir poder germinatiu. Abans de què arribi aquest moment caldrà cultivar-la de nou perquè les noves llavors es puguin guardar una altra vegada, i així assegurar sempre la seva capacitat germinativa.  La segona part és l’agronòmica, és a dir, un cop sabem les llavors que cal renovar fem la planificiació de cultius que es distribuiran a cada hort i s’inicien les sembres i plantacions.