Coneixes algun arbre fruiter antic de l'Anoia? > FORMULARI

Ajuda'ns a fer realitat l'arborètum de varietats tradicionals de la comarca.

Des de l'Associació de Productors de la Conca d'Òdena (https://parcagrarico.cat) amb la col·laboració del Col·lectiu Eixarcolant estem treballant en la recuperació de les varietats tradicionals d'arbres fruiters de la comarca de l'Anoia. Ens referim a varietats antigues, que faci almenys 50 anys que ja es cultivaven a la zona, les quals en la majoria d'ocasions estan en un greu risc de desaparició.

Parlem de pomeres, pereres, presseguers, albercoquers, pruneres, cirerers, figueres, ceps, ametllers, oliveres, caquiers, codonyers, magraners, avellaners, noguers, nesprers, nesplers, alzines dolces, o qualsevol altra varietat que s'hagués cultivat antigament a la zona.

Calculem que a la comarca hi havien hagut més de 250 varietats tradicionals de fruiters, de les quals a dia d'avui només una desena es cultiven amb finalitats comercials. La resta són pràcticament impossibles de trobar. Per això volem recuperar aquest patrimoni agrícola, cultural, i també gastronòmic abans que desaparegui del tot. Perquè es tracta de quelcom imprescindible per diversificar l'alimentació a base de productes locals, per generar noves oportunitats agrícoles, i per diversificar els paisatges.

Volem recuperar almenys 200 d'aquestes varietats, que conservarem a l'arborètum de varietats tradicionals de la comarca de l'Anoia. És a dir, en un camp d'aproximadament dues hectàrees hi plantarem 5 individus de cadascuna d'aquestes 200 varietats. Així no es perdran i tothom qui vulgui les podrà conèixer i podrà també tornar-les a cultivar als seus horts, camps o jardins.

Però per aconseguir-ho ens cal la vostra ajuda. Cal que ens ajudeu a localitzar com més varietats antigues de fruiters millor. Per això, si teniu o coneixeu algun arbre fruiter d’una varietats que fa 50 anys ja es cultivava a la zona, us demanem que contesteu el formulari.

Amb tota la informació rebuda, juntament amb varietats que ja tenim localitzades gràcies a la informació que ens han aportat moltes persones grans, podrem localitzar al llarg d’aquesta primavera totes aquestes varietats. Durant l’estiu en recollirem una branqueta i les empeltarem sobre petits peus, que a la propera tardor – hivern trasplantarem a l’arboretum.

Si teniu dubtes o voleu més informació sobre el projecte també ens podeu contactar al 630 720 840 o al 690 373 980
Moltes gràcies per la vostra col·laboració!