4a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades

Les Plantes Oblidades: de la memòria a la taula

Des del col·lectiu Eixarcolant us presentem, amb més il·lusió i energia que mai, la 4a Edició de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, que tindrà lloc a Igualada el proper dissabte 13 d’abril. 

Després de la gran acollida que va tenir la tercera edició, enguany hem confeccionat un programa d’activitats amb el bo i millor de l’any passat i també amb moltes novetats, per tal que tothom pugui trobar el seu espai en el qual (re)descobrir les plantes silvestres i varietats agrícoles tradicionals oblidades.

Amb aquest projecte innovador i transformador volem projectar vers el futur un coneixement ancestral abandonat i menystingut. Es tracta d’una iniciativa pionera a nivell català i estatal, i ha esdevingut ja un referent per al sector. Veniu, descobriu i emocioneu-vos amb una Jornada única farcida d’activitats per a tots els gustos i dissenyades amb el màxim rigor i coherència. Us hi esperem!

Vídeo de la 3a jornada

La Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades està organitzada pel Col·lectiu Eixarcolant amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada, el Consell Comarcal de l’Anoia i la Universitat de Barcelona, entre d’altres.

Té com a objectiu de donar a conèixer els usos tradicionals de la vegetació i els projectes que avui en dia treballen amb aquestes espècies i usos. Podreu recuperar les sensacions, els gustos, les aromes i les textures que experimentaven els nostres avis quan recollien i consumien les mal anomenades “males herbes”, o quan anaven a l’hort i al tros a omplir el cistell, i n’obtenien aliments tant simples i bons com truites, dolços, amanides, licors de sobretaula o verdures.

Us presentem un programa elaborat amb molt de rigor en el qual hem procurat posar a l’abast de tots vosaltres una combinació equilibrada d’activitats que us permetin introduir-vos en uns gustos ja oblidats, en uns coneixements tradicionals que ja no es transmeten de generació en generació, i en un estil de vida més saludable i més sostenible de forma amena i divertida.  Alhora, aquest programa vol ser un homenatge a les  generacions passades, persones que van ser dipositàries d’un coneixement tradicional acumulat durant generacions, coneixement davant del qual la modernitat massa vegades ens ha tornat sords.

Amb aquest objectiu, el programa consta de quatre tipus de tasts amb dues sessions de tast per cadascun, d’un cicle de vuit xerrades tècniques i divulgatives, de setze tallers i quatre tallers familiars, d’una vintena de presentacions de projectes, d’una fira de productes silvestres i varietats tradicionals oblidades amb 60 expositors els quals oferiran també degustacions dels seus productes, de dues sortides etnobotàniques, d’un espai on persones de diferents cultures ens transmetran en directe els seus coneixements etnobotànics, d’una zona per aprendre coneixements sobre un tema explicat de tu a tu per un expert, de presentacions de llibres i passis de documentals, d’un dinar silvestre, d’exposicions diverses, de sis activitats pensades específicament pels més menuts i de tres actuacions musicals.

Volem que gaudiu d’un dissabte envoltats de gastronomia i de tradició. En parella, amb la família o amb els amics. Impregneu-vos de l’essència de la Jornada i aprofiteu-la al màxim, només n’hi ha una en tot l’any.

Algunes de les activitats requereixen inscripció prèvia per motius logístics, garantint-ne així el bon funcionament, i moltes d’altres són de participació lliure. De les activitats que requereixen inscripció prèvia algunes són gratuïtes, i d’altres tenen un preu fix que sempre és tant baix com ens és possible i que ens permet tant sols cobrir despeses. Per facilitar-vos la feina, hem activat el pagament online, de tal forma que quan us inscriviu ja realitzareu el pagament. D’aquesta manera, el dia de la Jornada no haureu de passar pel punt d’informació, sinó que amb el resguard de la inscripció ja podreu accedir directament a realitzar les activitats.

Amb la vostra participació estareu contribuint a la recuperació d’uns usos i unes tradicions que ens han de permetre avançar vers un model agroalimentari més saludable, més sostenible, i socialment més just. Senzillament gràcies.

Per acabar, en nom del Col·lectiu Eixarcolant volem fer públic el més sincer agraïment a totes aquelles persones i projectes que heu fet possible amb el vostre compromís, esforç i confiança la confecció i materialització d’un programa d’activitats de luxe en una Jornada amb un pressupost econòmic que malauradament és molt i molt baix. També volem fer un especial agraïment a tots els visitants que amb la vostra fidel presència a la Jornada ens estimuleu a voler millorar any rere any, a treballar amb il·lusió i sense descans per tal que el dia 13 d’abril puguem gaudir d’una Jornada inoblidable. A tots i a totes, moltes, moltes, moltes gràcies. Sense vosaltres aquesta Jornada ni seria possible ni tindria sentit. Som depositaris de la vostra confiança, farem tot el que estigui al nostre abast perquè vosaltres també gaudiu d’una jornada única.