4a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades

Blocs d'activitats

Xerrades

Xerrades Tècniques

Experts en la matèria vinguts d’arreu mostraran de forma planera i a l’abast de tothom, però amb rigor, com es poden utilitzar aquestes espècies i varietats per a múltiples finalitats i en múltiples contextos, també en el nostre dia a dia. Les xerrades van dirigides tant al públic en general com a professionals del sector que vulguin enriquir el seu coneixement. És una oportunitat totalment única per descobrir com, des d’òptiques diverses, la recuperació d’aquestes espècies i varietats i dels seus usos pot esdevenir una realitat, i com aquesta recuperació comporta la transició vers un sistema agroalimentari més sostenible. Hi haurà 8 xerrades al llarg de tot el dia, que tindran lloc a la sala annexa de l’Espai Cívic Centre (C/Trinitat nº 12). Assistència lliure, no cal inscripció prèvia.

Cultural

Xerrades i Projeccions

En aquest espai hi trobareu xerrades que més que conferències són experiències vivencials, materials audiovisuals per il·lustrar amb nitidesa els conceptes exposats, i informació rigorosa però transmesa de forma amena i planera sobre les plantes oblidades. Podreu aprendre com recollir i conservar les vostres pròpies llavors; recuperar els coneixements d’una abadessa que visqué fa més de 900 anys; conèixer el procés d’obtenció de la mel recopilat per un arxiver dels Caputxins; descobrir com una ciutat pot esdevenir també un entorn comestible; o conèixer la lluita del poble Palestí per salvar les oliveres de l’ocupació Israeliana, entre d’altres. Hi haurà 9 xerrades i projeccions que tindran lloc a la Sala Polivalent del Casal del Passeig (Passeig Verdaguer, nº 67). Assistència lliure, no cal inscripció prèvia.

Etno

Etnobotànica en Directe

Un espai viu, dinàmic, divers, multicultural, reflex de l’etnobotànica d’ahir, d’avui i de demà. Que els coneixements tradicionals es segueixin enriquint, transmetent i utilitzant és la base per tal que la relació entre les persones i les plantes que ens envolten segueixi viva. En aquest espai ens proposem el repte de combinar tres eixos que són fonamentals: transmissió directa de coneixements tradicionals, enriquiment dels coneixements tradicionals gràcies als intercanvis culturals, i adaptació i ús d’aquests coneixements tradicionals d’acord amb la realitat actual. L’Oriol Càlix ens parlarà de la seva experiència en un menjador escolar introduint espècies silvestres; l’Ada Parellada ens farà una petita demostració; experts ens explicaran plats de Grècia, Mèxic i Perú amb plantes que podem trobar també a casa; i podreu veure com utilitzar algunes plantes per omplir la vostra farmaciola o fins i tot per construir bicicletes. Aquests són només alguns dels catorze testimonis que us faran emocionar amb els seus coneixements i vivències entorn de les plantes oblidades. Activitats situades a la plaça de l’Espai Cívic Centre (C/Trinitat, nº 12). Assistència lliure, no cal inscripció prèvia.

Tallers

Tallers

Moltes vegades ens oblidem d’allò que ens expliquen, però difícilment ens oblidem d’allò que fem amb les pròpies mans. A la Jornada podreu experimentar amb els usos de les plantes oblidades mitjançant setze tallers, per tal que vosaltres sigueu els protagonistes. Us atreviu a fer receptes amb la nyàmera? Sabeu elaborar mató amb llet de cabra i  herbacol? Us agradaria descobrir com mariden espècies silvestres i vins de varietats locals? O potser sou més de fer còctels silvestres? Aquests tallers i molts més són els que trobareu a la Jornada. Tots els tallers es realitzen al Casal del Passeig (Passeig Verdaguer, nº 67), tenen una durada d’una hora, i estan impartits per professionals sobradament qualificats en la matèria corresponent. Es recomana ser-hi uns minuts abans de l’inici del taller ja que començaran amb màxima puntualitat. Cal inscripció prèvia i tenen un cost d’entre 5€ i 9€ per participant. El pagament es realitzarà online en el moment de fer la inscripció; amb el resguard del pagament ja podreu accedir directament al taller, no cal que passeu pel punt d’informació.

Sortides

Sortides Etnobotàniques

Us oferim l'oportunitat de participar en dues passejades de dues hores i mitja que us permetran descobrir aquelles plantes útils que tenim a tocar i que tanmateix moltes vegades passen totalment desapercebudes. Les trobareu fins i tot dins mateix de la ciutat, i també als camps, camins i marges situats just fora dels límits urbans. I és que a tocar de casa hi creixen espècies d’allò més interessants per emprar en el dia a dia de forma ben senzilla. Aquestes sortides us captivaran, ja que la passió i entusiasme de l’Esteve Padullés i Els Corremarges és encomanadissa. Els usos i curiositats de les diferents plantes que trobareu al llarg del recorregut senzillament us atraparan. Inici i final de les sortides a la plaça de l’Espai Cívic Centre (C/Trinitat, nº 12). Cal inscripció prèvia i l’activitat té un cost de 5€ per participant. El pagament es realitzarà online en el moment de fer la inscripció. Amb el resguard del pagament ja podreu accedir directament a les sortides, no cal que passeu pel punt d’informació El recorregut és senzill i curt, apte per a tothom que no tingui manifestos problemes de mobilitat. Es recomana dur calçat adequat.

Expo

Píndoles Etnobotàniques

Aquesta és una de les novetats de l’edició d’enguany. Les píndoles de matí (de 12:30h a 14h) i de tarda (18:30h a 20h) són el més semblant que hi pot haver que algú t’expliqui, de tu a tu, què fer amb una planta. En grups de tan sols 8 persones anireu rotant al llarg d’una hora i mitja per les cinc activitats que conformen les píndoles etnobotàniques (de matí o de tarda). Imagineu-vos en un carrer on us aneu trobant amb veïns i veïnes que molt amablement comparteixen amb vosaltres els seus coneixements per tal que també passin a ser els vostres coneixements. Al matí podreu aprendre com es fa el pa romà, les borraines i les figues esbardades, el xarop de pi, el guarapo i el licor amb marialluïsa. A la tarda serà el torn de les amanides feréstegues, el xampanyet de saüc, la mel, la ratafia i l’ús del plantatge per trenar petits objectes. Es tracta d’una activitat innovadora però que no tracta de fer res més que emular la forma tal i com des de temps immemorials s’han transmès els coneixements: parlant, de tu a tu, de forma directa i vivencial, a partir de l’experiència. Les Píndoles Etnobotàniques tindran lloc al Passeig Verdaguer, a l’alçada del Casal del Passeig (nº 67). Cal inscripció prèvia i l’activitat té un cost de 8€ per participant. El pagament es realitzarà online en el moment de fer la inscripció. Amb el resguard del pagament ja podreu accedir directament a l’activitat, no cal que passeu pel punt d’informació.

Expo

Tallers Familiars

Tallers per fer en família, entenent evidentment família en el sentit més ampli i obert possible. L’objectiu és que adults i infants comparteixin aquests tallers en els quals els protagonistes seran els infants però en que els adults sereu imprescindibles per al seu bon desenvolupament. Per aquest motiu cada adult pot anar acompanyat d’un màxim de 2 infants entre 6 i 14 anys. El joc, la descoberta, la creativitat són alguns dels elements que es treballaran en aquests tallers, esperant que esdevinguin una eina lúdica i d’aprenentatge i que contribueixin a explorar usos de les plantes fins ara desconeguts, tant pels adults com pels infants. Trobareu sis propostes de tallers familiars al llarg de la Jornada. Es realitzaran a l’Espai Cívic Centre (C/Trinitat, nº 12) i cal inscripció prèvia amb un cost de 5€ per adult. Recordem que cada adult pot anar acompanyat d’un màxim de dos infants i per tant, no poden assistir-hi sols. Activitats incloses en l’tinerari familiar de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades.

Infantil

Activitats Infantils

Al llarg de tot el dia hi haurà repartides per diferents punts de la fira 7 activitats dirigides als més menuts per tal que ells també puguin descobrir de forma divertida els usos de les plantes oblidades. Descobrir la importància de la biodiversitat vegetal, aprendre a fer un pica pica silvestre, fabricar una joguina amb una carbassa, fer boles de llavors, elaborar pestos silvestres, o descobrir quines plantes del bosc es poden menjar o fer servir per elaborar infusions són propostes que hem pensat específicament pels més menuts de la casa. Activitats dirigides a infants de 4 a 12 anys, que es poden realitzar al llarg de tot el dia a les parades de la fira corresponents. Són activitats gratuïtes amb assistència lliure. Activitats incloses en l’Itinerari familiar de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades.

Dinar

Dinar Silvestre

I com no podia ser d’altra manera, les plantes silvestres també seran les protagonistes del dinar. Comprovareu com plats molt presents en la gastronomia tradicional catalana adquireixen una nova dimensió gràcies a la incorporació en la recepta de plantes silvestres comestibles. Degudament combinades i cuinades, el món de possibilitats que ens ofereixen és inacabable. Només cal saber com fer-ho, però per això podeu estar tranquils, i sinó pregunteu-ho als qui van tenir la sort de gaudir del dinar de la edicions anteriors. El dinar d’enguany consta de tres plats (1r. Sopa de pisana i fulles verdes silvestres; 2n. Empedrat d’alexandrí amb salsa de ravenisses; 3r. Croqueta de farigola) i postres (tiramisú de cirera de pastor). Tot acompanyat de pa ecològic fet amb varietats tradicionals de la Cooperativa l’Aresta, i vi de varietats tradicionals de l’Anoia elaborat per l’Associació de Petits Viticultors de la Conca d’Òdena. I per acabar una infusió de diferents combinacions de plantes silvestres elaborada per Sambucus Cooperativa. Prepareu-vos per assaborir de nou un dinar digne dels millors restaurants d’avantguarda del país i amb les plantes silvestres com a protagonistes. Com en les darreres edicions el dinar està confeccionat amb la col·laboració de l’experta en gastronomia silvestre Montserrat Enrich, autora l’any 2014 del llibre “Herbes a la carta” i dedicada a la divulgació de la cuina amb plantes silvestres (www.gastronomiasalvatge.com).

Tots els plats del menú són aptes per persones vegetarianes. En el cas que tingueu intolerància a la lactosa o celiaquia anoteu-ho a la inscripció i digueu-ho en el moment de recollir el tiquet i confeccionarem el menú amb alternatives per a vosaltres. Cal inscripció prèvia i el dinar té un cost de 10€. Per tal d’agilitzar el servei del dinar al Passeig Verdaguer, al llarg del matí haureu de passar pel punt d’informació de davant l’Espai Cívic Centre (C/Trinitat nº 12) per recollir el tiquet identificatiu amb el qual podreu dinar sense haver de fer cua. El dinar té lloc al Passeig Verdaguer a l’alçada del Casal del Passeig (nº 67)

Actuacions Musicals

Actuacions Musicals

La música permet expressar-se, comunicar-se, transmetre sentiments i també reivindicar-se. En el cas de la música tradicional moltes de les seves lletres han fet referència a diversos aspectes del quotidià, i d’entre els temes tractats no hi falta la relació entre persones i plantes, o millor dit, com les persones empraven les plantes en el seu dia a dia. Són músiques que parlen d’històries viscudes i les plantes hi són presents, com a element indestriable del dia a dia de tots i cadascun de nosaltres encara que ara no en siguem conscients. Per això mateix, neix aquest nou bloc d’actuacions musicals, per a través de la música i de forma festiva, posar en relleu com les plantes, han format, formen, i formaran part indestriable de tots nosaltres, i com d’important és tenir present aquest fet per múltiples aspectes. Les tres actuacions seran a la Plaça del Gasogen i d’assistència lliure.

Fira

Fira

Al llarg de tot el dia, de 9:30h a 21h, podreu gaudir de la fira de productes silvestres i varietats tradicionals oblidades, amb una cinquantena de parades on tindreu l’oportunitat de conèixer, provar i adquirir productes ecològics, de qualitat i de proximitat que habitualment no trobareu ni als comerços ni a les fires generalistes; tot això mentre descobriu les espècies amb les quals s’han elaborat aquests productes i els projectes que hi ha al darrere. En la cinquantena de parades participants hi haurà infusions, condiments, licors, verdures, dolços, conserves, melmelades, cerveses, flors, i tots els productes alimentaris que us pugueu imaginar, a més a més de productes de cosmètica, medicinals i llibreria. Això sí, sempre, sense excepció, amb el denominador comú que les plantes silvestres, les varietats tradicionals oblidades, o els usos tradicionals d’aquestes espècies hi tenen un paper principal. La fira estarà situada als carrers i places que comuniquen el Casal del Passeig i l’Espai Cívic Centre (Passeig Verdaguer, C/ Esquiladors, Plaça del Gasogen, C/Trinitat, i Plaça de l’Espai Cívic Centre).

Expo

Exposicions

Al llarg de tot el dia podreu gaudir de diverses exposicions relacionades amb l’etnobotànica, l’agroecologia i els coneixements tradicionals. Per tal que pugueu observar en directe la biodiversitat cultivada i les espècies silvestres comestibles, perquè conegueu a través de dades científiques quina és la realitat dels nostres camps, boscos i sistema agroalimentari, perquè vegeu si ens agraden o no les espècies silvestres comestibles, i perquè tingueu l’oportunitat d’intercanviar llavors tradicionals i adquirir planter d’espècies silvestres. La participació és lliure. Consulteu les exposicions que trobareu en aquesta Jornada i la ubicació de cadascuna d’elles a l’apartat corresponent del programa. Activitats incloses en l’Itinerari familiar de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades.