13 D'ABRIL, 4a JORNADA GASTRONÒMICA DE LES PLANTES OBLIDADES, A IGUALADA.
Més informació

3a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades

Les Plantes Oblidades: de la memòria a la taula

Des del col·lectiu Eixarcolant us presentem, amb més il·lusió i energia que mai, la 3a Edició de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, que tindrà lloc a Igualada el proper dissabte 7 d'abril.

Després de la gran acollida que va tenir la segona edició, enguany hem confeccionat un programa d’activitats amb el bo i millor de l’any passat i també amb moltes novetats, per tal que tothom pugui trobar el seu espai en el qual (re)descobrir les plantes silvestres i varietats agrícoles tradicionals oblidades.

Amb aquest projecte innovador i  transformador volem projectar vers el futur un coneixement ancestral abandonat i menystingut. Es tracta d’una iniciativa pionera a nivell català i estatal, i ha esdevingut ja un referent per al sector. Veniu, descobriu i emocioneu-vos amb una Jornada única farcida d’activitats per a tots els gustos i dissenyades amb el màxim rigor i coherència. Us hi esperem!

La Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades està organitzada pel Col·lectiu Eixarcolant amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada, el Consell Comarcal de l’Anoia i la Universitat de Barcelona, entre d’altres.

Té com a objectiu de donar a conèixer els usos tradicionals de la vegetació i els projectes que avui en dia treballen amb aquestes espècies i usos. Podreu recuperar les sensacions, els gustos, les aromes i les textures que experimentaven els nostres avis quan recollien i consumien les mal anomenades “males herbes”, o quan anaven a l’hort i al tros a omplir el cistell, i n’obtenien aliments tant simples i bons com truites, dolços, amanides, licors de sobretaula o verdures.

Us presentem un programa elaborat amb molt de rigor en el qual hem procurat posar a l’abast de tots vosaltres una combinació equilibrada d’activitats que us permetin introduir-vos en uns gustos ja oblidats, en uns coneixements tradicionals que ja no es transmeten de generació en generació, i en un estil de vida més saludable i més sostenible de forma amena i divertida.  Alhora, aquest programa vol ser un homenatge a les  generacions passades, persones que van ser dipositàries d’un coneixement tradicional acumulat durant generacions, coneixement davant del qual la modernitat massa vegades ens ha tornat sords.

Amb aquest objectiu, el programa consta de quatre tipus de tasts amb dues sessions de tast per cadascun, d’un cicle de vuit xerrades tècniques i divulgatives, de disset tallers, d’una vintena de presentacions de projectes, d’una fira de productes silvestres i varietats tradicionals oblidades amb 50 expositors els quals oferiran també degustacions dels seus productes, d’una sortida etnobotànica, d’un espai on persones de diferents cultures ens transmetran en directe els seus coneixements etnobotànics, de presentacions de llibres i passis de documentals, d’un dinar silvestre, d’exposicions diverses, de cinc activitats pensades específicament pels més menuts, i de la 9ª Fira de la Biodiversitat Cultivada de la Xarxa Catalana de Graners (la qual es desenvoluparà en el si de la Jornada).

Volem que gaudiu d’un dissabte envoltats de gastronomia i de tradició. En parella, amb la família o amb els amics. Impregneu-vos de l’essència de la Jornada i aprofiteu-la al màxim, només n’hi ha una en tot l’any.

Algunes de les activitats requereixen inscripció prèvia per motius logístics, garantint-ne així el bon funcionament, i moltes d’altres són de participació lliure. De les activitats que requereixen inscripció prèvia algunes són gratuïtes, i d’altres tenen un preu fix que sempre és tant baix com ens és possible i que ens permet tant sols cobrir despeses. Enguany, per facilitar-vos la feina, hem activat el pagament online, de tal forma que quan us inscriviu ja realitzareu el pagament. D’aquesta manera, el dia de la Jornada no haureu de passar pel punt d’informació, sinó que amb el resguard de la inscripció ja podreu accedir directament a realitzar les activitats.

Amb la vostra participació estareu contribuint a la recuperació d’uns usos i unes tradicions que ens han de permetre avançar vers un model agroalimentari més saludable, més sostenible, i socialment més just. Senzillament gràcies.

Per acabar, en nom del Col·lectiu Eixarcolant volem fer públic el més sincer agraïment a totes aquelles persones i projectes que heu fet possible amb el vostre compromís, esforç i confiança la confecció i materialització d’un programa d’activitats de luxe en una Jornada amb un pressupost econòmic que malauradament és molt i molt baix. També volem fer un especial agraïment a tots els visitants que amb la vostra fidel presència a la Jornada ens estimuleu a voler millorar any rere any, a treballar amb il·lusió i sense descans per tal que el dia 7 d’abril puguem gaudir d’una Jornada inoblidable. A tots i a totes, moltes, moltes, moltes gràcies. Sense vosaltres aquesta Jornada ni seria possible ni tindria sentit. Som depositaris de la vostra confiança, farem tot el que estigui al nostre abast perquè vosaltres també gaudiu d’una jornada única.

El programa

PODEU CONSULTAR EL PROGAMA COMPLET (click aquí), EL DIARI DE LA JORNADA (click aquí), EL CARTELL OFICIAL (click aquí) I EL PROGRAMA DE BUTXACA (click aquí)

Si voleu accedir a la informació classificada per temes, només heu de clicar sobre les imatges que teniu a continuació i podreu consultar i descarregar-vos la informació dels aspectes de la Jornada que més us interessin.

Activitats de la jornada

XERRADES TÈCNIQUES

SORTIDA ETNOBOTÀNICA

TASTS

TALLERS

FIRA DE PRODUCTES SILVESTRES

DINAR
SILVESTRE

I lògicament, les plantes silvestres també seran les protagonistes del dinar. Comprovareu com plats deliciosos que segurament no havíeu provat mai tenen el seu secret en la utilització d’aquestes plantes. El món de possibilitats que ens ofereixen és inacabable.

EXPOSICIONS

TROBADA SECTORIAL

ESPAI CULTURAL

ACTIVITATS INFANTILS

ETNOBOTÀNICA EN DIRECTE

FIRA
BIODIVERSITAT CULTIVADA

XARXA CATALANA
DE GRANERS

Com arribar-hi

En aquest apartat podeu consultar un mapa amb la ubicació de la Jornada, que es desenvoluparà a l'Espai Cívic Centre (Antics Maristes, C/Trinitat nº 12), al Casal del Passeig (Passeig Verdaguer nº 67) i al llarg dels carrers i places que connecten aquests espais.

Situacio al mapa:Si veniu de la zona de Barcelona i utilitzeu el transport públic, a continuació podeu consultar els horaris de l'autobús (click aquí) (el document que hi ha a la web serveix)   i del tren (click aquí). També us facilitem el recorregut que haureu de fer a peu - 10 minuts - des de l'estació de tren i autobús fins a la Jornada (click aquí)


Col·labora amb la JornadaSi voleu esdevenir Voluntaris de la 3a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades envieu-nos un correu a info@eixarcolant.cat o truqueu al 690 373 980 (Marc). Tots els qui participem de l’organització de la Jornada ho fem de forma totalment voluntària. Per tal de fer possible un esdeveniment d’aquesta magnitud, i garantir-ne la qualitat i rigor que es mereix, calen prop de 80 voluntaris, sigues un d’ells, viu la Jornada des de dins i aporta el teu granet de sorra per afavorir la recuperació dels usos tradicionals de la vegetació i el desenvolupament d’un model agroalimentari més sostenible.

Si voleu participar de la fira de productes silvestres i varietats agrícoles tradicionals que es durà a terme en el si de la Jornada envieu-nos un correu a info@eixarcolant.cat abans del dia 25 de febrer descrivint el vostre projecte i justificant-ne l’encaix a la Jornada..

Col·laboradors

En nom del Col·lectiu Eixarcolant volem fer públic el més sincer agraïment a totes aquelles persones, projectes i administracions que heu fet possible amb el vostre compromís, esforç i confiança la confecció i materialització d’un programa d’activitats de luxe en una Jornada amb un pressupost econòmic que malauradament és molt i molt baix. A tots i a totes, moltes, moltes, moltes gràcies. Sense vosaltres aquesta Jornada ni seria possible ni tindria sentit. Som depositaris de la vostra confiança, farem tot el que estigui al nostre abast perquè vosaltres també gaudiu d’una jornada única.