Blog

24 de April, 2020

Ahir, dia de Sant Jordi, potser molts ens vam preguntant per què les roses no omplien les places i carrers. D’entrada podríem pensar que és degut al Covid-19, i certament hi té un paper cabdal però no n’és pas el motiu de fons.

Aleshores, com és que no n’hi havia? Doncs perquè la immensa majoria (i estem parlant de més del 90%) de les roses que es comercialitzen per Sant Jordi venen d’altres països, majoritàriament de Sud Amèrica. I si enguany el comerç internacional i el tràfic aeri a nivell mundial es veu afectat pel Covid-19, doncs tenim la combinació perfecta perquè per Sant Jordi no tinguem roses. I de fet, hem de considerar com un fet positiu que per primer cop en molts anys no hagin volat desenes d’avions, carregats de flors provinents de l’altra punta del món, per celebrar una festa tant local i tant nostrada com Sant Jordi.

I és que podríem tenir roses locals, ahir i sempre, com la de cent fulles o la de mil fulles, entre moltes d’altres. Tenim un país on l’ús de plantes amb finalitats ornamentals fa segles que és ben viu, i per tant fa segles que s’han anat seleccionant espècies i varietats que per les seves característiques no només creixen bé en el territori sinó que també són agradables de veure i olorar, que és en definitiva el que defineix una planta ornamental.
Ens quedem curts si afirmem que a Catalunya hi ha més de 250 espècies i varietats emprades tradicionalment amb finalitats ornamentals, i som molt optimistes si afirmem que menys d’una desena d’aquestes es troben actualment al mercat.

Així doncs, el problema sembla ser que no és el Covid-19, sinó que és un model de consum, també en allò que refereix a plantes ornamentals, que com en tants altres àmbits no ha sabut valorar allò que es té a prop. Val la pena que mirem la fotografia i reflexionem si potser no ha estat un error deixar de banda clavellines, violeres, cagamutxus, calèndules, oxalis, flors d’aranya, cusculleres, laveteres, conillets, roses de cent fulles, malves reials, i tantes d’altres espècies que podrien seguir ampliant la llista. 

Potser abans d’anar a cercar allò que hi ha a fora més ens valdria començar a posar en valor el que tenim aquí i que fa dècades que estem deixant perdre.

Cuideu-vos, i que les flors portin la primavera a totes les cases! 

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari