Blog

22 de April, 2024

Territori Silvestre va celebrar la seva 1a edició l’any passat a Reus, i enguany torna amb dues dates, el proper 4 de maig a La Seu d’Urgell i el 24 de maig a Riudoms. Per tant, es tracta de la primera edició que se celebrarà al Pirineu, organitzada pel node territorial d’Eixarcolant del Pirineu Central.

La festa, neix de la necessitat de dur un model similar a la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades a altres punts de Catalunya, i està promoguda i organitzada pels nodes territorials del Col·lectiu Eixarcolant.

El proper 4 de maig, La Seu d’Urgell acollirà per primera vegada una edició de Territori Silvestre organitzada pel Col·lectiu Eixarcolant i el node territorial del Pirineu Central. El node Pirineu Central és, precisament, un dels més actius del Col·lectiu pel que fa activitats i divulgació, format per un grup de persones del territori que són part de la base social d’Eixarcolant. 

Territori Silvestre justament vol servir per reivindicar la importància de les plantes silvestres comestibles i de les varietats agrícoles tradicionals, i apropar a tothom aquestes espècies que sovint 

tenim a tocar i que molts cops desconeixem. Les persones que hi participin descobriran com identificar-les, els seus usos culinaris, els medicinals i gaudiran jugant-hi, fent manualitats o tastant-les amb l’objectiu final de fomentar un model de producció, distribució i consum d’aliments, i de desenvolupament socioeconòmic, més sostenible, ètic i just.

El tret de sortida de la jornada serà una sortida etnobotànica que arrencarà a les 10h des del Pont de la Palanca, a càrrec de Philip, d’Herbes Ossera Cal Nogué, i per la qual no cal inscripció prèvia. Però les activitats i tallers s’aniran succeint durant tot el matí a diferents punts de la ciutat:

D’11:00 a 13:00h, Taller d’estampació a càrrec de Taller Tartera, al Carrer Canonges. Una activitat oberta a tots els públics on tan sols cal dur la roba que vulgueu estampar.

De 12:15 a 13:15h, Taller infantil per descobrir les herbes remeieres i llavors, amb un tastet final. Se celebrarà al C/Canonges i és una activitat pensada per a infants a partir de 6 anys, amb inscripció prèvia el mateix dia a la Plaça.

De 12:45 a 13:45h, presentació del darrer llibre d’Eixarcolant i taller de cuina: plantes silvestres al plat! A càrrec de Marc Talavera, president del Col·lectiu Eixarcolant. Se celebrarà a la Llibreria Refugi i també és necessari inscriure’s.

A les 14:30h començarà el dinar silvestre, a l’Ateneu Alt Urgell (amb reserva prèvia), amb un preu de 12€.

I durant la sobretaula i la tarda, podrem gaudir de música al carrer, una Jam de Jazz que s’allargarà fins les 17h.

Col·laboracions

Territori Silvestre està organitzat pel Node Pirineu Central del Col·lectiu Eixarcolant, però també compta amb la col·laboració i la complicitat de diverses entitats o establiments de la Seu d’Urgell: l’Ateneu Alt Urgell, la botiga de menjar ecològic Eco la Devesa, la llibreria El Refugi, l’Herboristeria Nogué,  el forn de pa MosSerafí i l’espai de creació Tartera.

Inscripcions activitats

Per apuntar-se a les activitats que requereixen inscripció prèvia, tan sols cala dirigir-se al web d’eixarcolant.cat/agenda i seleccionar l’activitat a la qual es vol participar. Cal tenir en compte que es tracta d’activitats amb aforament limitat.

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari