Blog

11 de February, 2020

Aquesta espècie podria ser ben bé considerada com un enciam, però silvestre, ja que les seves fulles són comestibles, amb un gust molt suau que recorda a l’enciam. De fet, l’enciam i el lletsó són de la mateixa família.

És una espècie anual, que quan és petita creix en forma de roseta basal (és a dir, totes les fulles surten d’un mateix punt i es troben a nivell de terra, sense tiges visibles, i en conjunt tenen una forma que recorda a un petit enciam o escarola). Cal collir la planta en aquest estadi de creixement, abans que s’espigui, ja que quan floreix les fulles deixen de ser tendres i es tornen una mica amargants perquè la planta dedica esforços a florir i fer llavors més que no pas al creixement de les fulles. És el mateix que passa amb l’enciam i totes les verdures de les quals es consumeixen les fulles. 

Les fulles tenen una forma molt variable, tot i que en general són poc dividides, amb el marge lleugerament serrat / dentat, i amb el lòbul terminal en ocasions molt més gran que la resta. Són fulles sense pilositat (glabres), i si us hi fixeu, tenen un color verd que en certa manera recorda al blau i que s’anomena glauc. Si en trenqueu una tija, surt làtex, el qual pel seu color blanc anomenem “llet”, tai i com passa amb l’enciam, i que no és pas tòxic, ni molt menys (tot i que en altres espècies com les lleterasses - gènere Euphorbia -, el làtex si que indica toxicitat, cada espècie és un món). Quan floreix veureu que els seus capítols (el que popularment anomenem flors) són de color groc pàlid. Pot arribar a fer uns 80 cm d’alçada, i les tiges són tendres, gruixudes (de fins a 2 cm de diàmetre) i buides de dintre. 

És una espècie anual que, si disposa d’una bona disponibilitat hídrica i espai lliure, germina durant tot l’any, llevat del període estrictament hivernal. Si es deixen fructificar, part dels individus, sempre que es prepari el terreny per a la plantació d’hortalisses (llaurada + fem), tindrà lloc la germinació de lletsons, gràcies a la germinació de les llavors presents al banc de llavors del sòl. Veureu que a l’hort surten lletsons per tot arreu, no cal ni plantar-los. 

De fet, aquesta espècie que actualment és considerada en general una “mala herba” va ser àmpliament cultivada fins a l’edat mitjana, tal i com denota el seu nom científic: oleraceus ve del llatí olus, que al seu torn vol dir verdura o hortalissa, element clar que era utilitzada de forma habitual com a verdura. Es cultivava a l’antiga Grècia i Roma, i a tot Europa fins a l’Edat Mitjana. Esperem que després d’aquest lapse de diversos segles, torni a adquirir ben aviat el rang de verdura. 

Tradicionalment a Catalunya s’havia menjat en forma d’amanida, i també era una de les herbes més apreciades per donar als conills. Es pot menjar tant crua com cuita, en múltiples receptes i preparacions, i poden ser utilitzades tant les fulles com les tiges tendres. Pel que fa a les seves propietats nutricionals, té un contingut elevat de potassi, de ferro, coure, manganés, i un contingut moderat de calci. Té també un contingut elevat de vitamina C.

Per últim, si algú us diu que menja lletsons, pot ser que es refereixi a tres espècies diferents del gènere Sonchus: S. oleraceus (de la qual hem parlat avui), S. tenerrimus i S.asper, espècies també comestibles i molt interessants de les quals parlarem en properes publicacions. 

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari