Blog

25 de February, 2020

Colitxos, coniells, petadors, esclafits, esclafidors, cascavells, colissos, colís, petonets, o fins i tot, pets de monja (nom científic: Silene vulgaris). Una planta amb tants noms vol dir que de ben segur era molt utilitzada, podeu menjar-vos-la i també jugar-hi!

Avui en dia són poc abundants degut als herbicides però antigament havien estat una de les “males herbes” més temudes pels pagesos, ja que el seu creixement mitjançant rizomes (petites tiges que s’escampen pel terra) feia que els camps de cereals en fossin plens. 

I doncs, quan els planteu veureu com rebroten després de segar-los, estenent-se cada cop més. Cada any tindreu colitxos i en un sol any en podreu collir diverses vegades. Creixen en ambients com els dels cultius de cereals, però si els planteu a l’hort també s’adapten molt bé i podreu fer-ne més collites que no pas si planteu espinacs.  

Diem espinacs perquè les seves fulles i brots tendres, que són les parts de la planta que es mengen (colliu els colitxos quan facin 15 - 20 cm d’alçada) tenen un gust excel·lent, res a envejar a uns bons espinacs. Ep, i nutricionalment mireu: són una font de fibra dietètica (>3 g / 100 g), tenen un contingut elevat de K i Mn, vitamina K, B9 (àcid fòlic); i un contingut moderat de Ca, vitamina C i E. I igual que els espinacs, també tenen una concentració moderadament elevada d’oxalats, així que si teniu problemes de pedres al ronyó no n’abuseu i mengeu-los cuits. 

Les seves fulles, de color glauc, són allargades, força estretes, i llises, sense cap pèl. A més, creixen oposades, i sense pecíol. Penseu que surten any rere any al mateix lloc. I quan floreixen són inconfusibles, ja que les seves flors tenen pètals blancs i un calze globós (la flor està com inflada) i d’aquí que també puguem jugar-hi. 

Es tracta d’agafar les flors, tancar-ne l’obertura, i fer-les espetegar amb força contra una superfície o el palmell de la mà. Sentireu un soroll sec, com un petit pet o esclafit, i d’aquí el nom de pets de monja, esclafidors o petadors. A partir de l’abril - maig ja podreu jugar-hi, tingueu paciència! 

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari