Blog

05 de May, 2023

És un plaer compartir amb vosaltres les darreres novetats i projectes en què estem treballant. Els diferents departaments i línies de treball d’Eixarcolant han estat immersos en una gran quantitat de reptes, amb l'objectiu de continuar treballant per aconseguir els objectius marcats pels socis i sòcies per aquest any.

*Destacar que no hi ha informació de totes les línies existents i que això és un tastet d’algunes de les tasques realitzades per algunes línies determinades.

L1 Recup varietats tradicionals i sp silvestres

El passat 17 d'abril es va dur a terme l'empelt de les varietats tradicionals de ceps prospectades durant el 2022 a la comarca de l'Anoia. Es van empeltar gairebé 100 peus amb unes 25-30 varietats diferents. Vam comptar amb l'assistència i suport dels companys Tomàs i Marçal Llop, i representants d'Arboreco i de Balano Trees. Ara ens queda esperar que el màxim nombre d'empelts surtin endavant!

L2 Venda llavors i planter

La setmana del 17 al 23 de maig vam fer els enviaments del planter venut per internet (67 comandes que ens van adelantar a través de la botiga web) i vam acabar la setmana amb la festa del planter (dissabte 22 d'abril) en la que vam vendre in situ (a l'hivernacle) els planters que quedaven (al voltant de 1000 unitats de planter). Va ser una jornada molt maca en la que vam aprofitar per fer visites guiades pels horts i taller de planter.

L3 Dinamització territorial

El passat diumenge 31 d’abril va tenir lloc la Fira i Aplec de les Bresques de Santa Càndia (Orpí) en la que es va participar des de l’Associació de Productors de la Conca d’Òdena amb un tastet de matons i mels exclusius del Parc Agrari de la Conca d’Òdena: mató de vaca d’Ecomercaderet i matons de cabra de Flor d’Ametller, de la Formatgeria de Veciana i d’Aliment Humà; i mels de romaní i milflors de Cal Racó, Mas Buret, la Caseta de Fillol i del Josep Riba. Des d’Eixarcolant també vam posar paradeta amb diversos productes divulgatius, llavors i derivats del Forn de Jorba, a més d’oferir un taller de planter familiar i l’activitat de pintacares per als més petits.

El passat 16 d’abril va tenir lloc el 2n RutaTast del PACO (Parc Agrari de la Conca d’Òdena), una passejada gastronòmica de 14 km que transcorria entre Santa Càndia (Orpí), Carme i la Torre de Claramunt. Els 250 participants d’aquesta segona edició van poder gaudir del paisatge primaverenc d’aquesta zona del Parc Agrari mentre degustaven els 13 tastets de productes elaborats per l’Associació de Productors de la Conca d’Òdena: vins, cerveses i altres licors del Celler Mestís, vedella de l'Albera de Casa Nostra, ous ecològics d'Ous d'OR-PÍ, fruita assecada de Cal Pixallits, oli d'oliva de La Solana de Coll-Bas, hamburgueses de l'Estable 4 vents, vins tranquils i escumosos del Celler Anna Rosell, productes elaborats amb plantes silvestres del Col·lectiu Eixarcolant, torrades de Santa Teresa elaborades amb la llet i els ous de l'Associació Aliment Humà, formatges de cabra de la Formatgeria Flor d'Ametller, olis d'oliva aromàtics del molí de Can Gibert, gelats artesanals d'Ecomercaderet i vins del Celler Pla de Morei.

A més, el recorregut va incloure la visita d’algunes de les explotacions agràries ubicades a la zona. Des de l’organització estem molt agraïdes de l’elevada participació en aquest esdeveniment i les bones valoracions rebudes i us convidem a assistir el proper 20 de maig a la 4a Mostra de Productes del PACO a la tarda a Copons! Estigueu al cas que aviat sortirà el cartell definitiu.

L4 Recerca

El projecte de recuperació de varietats tradicionals del Parc Natural del Cadí-Moixeró i la seva àrea d'influència avança favorablement. Aquest projecte va iniciar-se l'any 2020 a la zona nord (Cerdanya, Alt Urgell i Baridà) i la novetat és que aquest 2023 hem començat la prospecció per la zona sud (Alt Berguedà). De moment ja hem aconseguit recuperar llavors de més de 50 varietats agrícoles i ornamentals tradicionals! Pel que fa a la zona nord, com a novetats tenim: - Aquest 2023 és el segon any que fem planter. Concretament, aquests mesos de primavera hem fet planter d'aquelles varietats prospectades l'any 2022 i que encara no havíem multiplicat, així com d'aquelles varietats que no van aconseguir germinar l'any passat. Les varietats que germinin seran repartides entre els més de 40 horts col·laboradors que tenim distribuïts pel territori de la plana cerdana, perquè se'n cuidin i n'obtinguin llavor renovada. - L'Associació Llavors del Cadí, creada el 2021, ja té nou compte d'instagram! Allà aniran publicant tot allò que vagin fent, ja sigui activitats, notícies o fotografies amb l'evolució dels cultius als horts col·laboradors. Us animem a seguir-los!

Etnobotànica transcultural: Des del Col·lectiu Eixarcolant busquem persones que puguin explicar-nos quines plantes silvestres comestibles s'utilitzen en altres indrets del món! Per exemple, sabíeu que... a Xina s'utilitzen les fulles d'om per a fer-ne truites? Gràcies a un ajut de l'Ajuntament de Barcelona, ja hem entrevistat a més de 20 persones de 10 orígens culturals. Si coneixeu persones o directament usos o receptes que ens puguin interessar, truqueu-nos al 690 37 39 80 el més aviat possible.

L5 Divulgació i formació

Seguim avançant en el desplegament d'accions del projecte Assilvestrem l'Alimentació a Barcelona, amb tallers a la cuina comunitària de Sant Antoni i a l'Hort del Mercat de la Vall d'Hebron, i un dinar silvestre a l'Hort Comunitari Pla i Armengol en col·laboració amb el Node Barcelonès-Llobregat. A més, hem dut a terme experiències divulgatives en llocs com Valls, Estamariu o Rubí, i a Jorba mateix en el cas d'una activitat per al professorat d'Escoles Verdes.

L8 Eines

El passat 14 d'abril, l'equip d'eines del Col·lectiu Eixarcolant van anar a l'Escola Agrària de Tàrrega fer una xerrada amb demostració i pràctica per part dels assistents de les seves eines. La jornada va ser durant el matí i se'n realitzarà una segona el proper 16 de maig a les 11 del matí.

L9 Alimentació Derivats

Aquestes últimes setmanes hem estat treballant en incorporar noves referències (olis i vins) al forn, incorporar el lector de codis de barres dels productes del forn i actualitzar els productes per a tenir el llistat de productes que oferim des del passat 1 de Maig. 

També s'ha contactat amb amb 2 distribuïdores i ja hem rebut les primeres comandes grans de productes derivats fets amb plantes silvestres comestibles. 

L10 Alimentació-Forn

Es realitza la producció del Pa de Sant Jordi. S’incrementa el nombre de coques realitzades per tal de poder donar resposta a les diferents activitats de primavera. Es finalitzen les obres d'una part de la zona de obrador forn i s’hi prepara la nova producció de productes.

D1 Coordinació

Des de la coordinació de l'àrea de comunicació celebrem i acollim l'arribada de la Silvia Olmo a l'equip tècnic com a nova cap de comunicació i premsa d'Eixarcolant. Alhora, ens fa molta il·lusió anunciar-vos que hem engegat el procés per fer realitat la nova plataforma web d'Eixarcolant amb un workshop ben inspirador a la seu de Copymouse, l'empresa escollida per entomar aquesta nova i necessària aventura, i la creació d'una comissió de treball que integra persones tant de la junta de l'entitat com de l'equip tècnic.

D2 Imatge gràfica

Aquestes darreres setmanes s'ha dissenyat la imatge gràfica de Territoris Silvestres i del dinar silvestre de Barcelona del 29 d'abril. S'ha dissenyat la nova etiqueta dels crackers de flors. S'han acabat de dissenyar els catàlegs dels diferents productes de les línies d'Eixarcolant (editorial, derivats i llavors). També s'està editant les fotografies i realitzant la maquetació del llibre 5 de les Plantes Silvestres Comestibles. A les xarxes s'ha fen difusió de projectes i activitats. Està preparada la propera infografia que serà la ortiga petita. 

D4 Web-Informàtica

Per tal de donar a conèixer totes les activitats d’Eixarcolant previstes per aquesta primavera, s’ha actualitzat l’espai d’activitats de la web amb les diferents propostes.

S’està treballant per millorar la web actual i actualitzar diferents espais que han quedat oblidats o desactualitzats. 

D5 Socis-Entitat

Els diferents nodes han planificat moltes activitats per aquesta primavera i s’ha fet un acompanyament i seguiment per tal que la cartelleria, la difusió i la gestió de tot el que comporten aquestes activitats estigui realitzada i al dia.

S’ha continuat treballant amb el projecte de l’Hort del Node Anoia i ja està tot enllestit per tal que les persones participants puguin plantar-hi.

S’ha col·laborat amb el Node Barcelonès-Llobregat a realitzar un dinar per un centenar de persones i s’està ajudant a la preparació de les activitats dels altres nodes per aquest mes de maig (Sants Metges, Territori Silvestre, etc).

Els nodes territorials han demanat un dossier tècnic amb explicació d’Eixarcolant per tal de poder comunicar millor l’essència del Col·lectiu. S’ha crear aquest document i tot un seguit de materials per facilitar la identificació de plantes oblidades a les diferents activitats que proposin els nodes.

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari