Blog

16 de November, 2022

Segueix l’estat de les tasques que estan realitzant les diferents línies de projectes del Col·lectiu Eixarcolant.

Avui volem presentar-te un nou apartat d’ ”Actualitat Eixarcolant”. Hem pensat que per tal d’augmentar la transparència de l’entitat i d’informar als socis i sòcies de l’activitat de les diferents línies tècniques i departaments de l’entitat feia falta crear aquest nou espai de consulta.

A continuació compartim les accions que s’estan desenvolupant al llarg d’aquestes setmanes:

L1 Recuperació de varietats tradicionals i espècies silvestres

L’equip de recuperació ha estat treballant molt als diferents horts dels quals disposa l’entitat tot continuant amb la planificació anual de la línia. A la 2a quinzena d'octubre s’han plantat faves, naps, rave farratger, coleta de sembrat i s’estan trasplantant escaroles, enciams i sàlvia. Aviat  està previst plantar els alls. 

Per aconseguir tancar el cercle, a Eixarcolant s’intenta fer un màxim aprofitament de tot plegat, és per això que aquests dies al Forn de Jorba es vendran trossos de les carabasses de les quals ja s'han extret prèviament les llavors per conservar-les al banc de l’entitat o per comercialitzar-les dins dels paquets

Referent a l'Arborètum de l’ Anoia, el passat 4 novembre es va fer una primera jornada a Can Jordà (la Garrotxa) de projectes d’arreu de Catalunya que treballen amb fruiters de varietats locals. Eixarcolant hi va presentar l’Arborètum Anoia i es preveu anar fent trobades per crear xarxa, poder fer projectes conjunts i seguir conservant fruiters tradicionals.

Participants a la trobada de Can Jordà
Arboretum

L2 Venda llavors i planter

S’ha ajudat a l’equip de Recerca (projecte del Pallars) per a poder tenir la col·lecció de llavors del Pallars. S’han fet 20 nous troquels i s’ha col·laborat amb la neteja d’aquestes llavors, amb la realització de tests de germinació, i amb la impressió de tots els troquels necessaris.

L’equip de llavors està preparant l’ampliació del catàleg de cara a l’any 2023. També s’està treballant amb la col·laboració ACIDH per comercialitzar cokies fetes de paper plantables, s'estan solucionant problemes del procés de fabricació i germinació.

L3 Dinamització territorial

En el marc del projecte del Parc Agrari de la Conca d'Òdena, el Col·lectiu Eixarcolant ha participat i ha format part de l'organització de dos esdeveniments aquest passat mes d'octubre.

El 16 d'octubre es va celebrar la 3a mostra de productes del Parc Agrari de la Conca d'Òdena, aquesta vegada a Capellades. Durant tot el matí els assistents van poder gaudir de parades i tastets de productes locals, activitats infantils i molt més! 

El 23 d'octubre es va realitzar el primer rutatast del PACO, una caminada gastronòmica de descoberta del territori. Els assistents van fer un recorregut d'uns 13 km, amb parada en 11 punts on van poder degustar diferents productes del Parc Agrari de la Conca d’Òdena en format de delicioses tapes, així com vins i cerveses de la zona. Les inscripcions es van exhaurir de seguida, i tot i que com és normal en una primera edició hi ha coses per millorar, la valoració de l'esdeveniment és molt bona!

L4 Recerca

L’equip de recerca ha estat treballant al llarg dels darrers mesos a diferents indrets del territori i ara és el moment de preparar i mostrar els fruits de tot plegat.

- PALLARS SOBIRÀ: El nou llibre "La vida quotidiana a l'Alt Pirineu des d'una perspectiva etnobotànica" acabat de sortir del forn!  El llibre és un recull del testimoni de totes les persones amb qui els companys i companyes de línia van poder parlar durant les prospeccions etnobotàniques fetes al Pallars Sobirà (des del 2020 fins 2021-22) i que no només els hi van explicar les varietats agrícoles tradicionals que cultivaven, sinó també tots els seus usos i coneixements associats a aquestes. Realment, explica la vida als pobles de l'Alt Pirineu durant la segona meitat del segle XX (als pobles, a les terres i horts, als camps i als boscos).

Portada del llibre La vida quotidiana a l'Alt Pirineu

- PALLARS SOBIRÀ: S'ha creat la nova col·lecció de llavors de l'Alt Pirineu

- CERDANYA: El passat dimarts l’equip de recerca va entregar la justificació de la subvenció rebuda pel desenvolupament d’aquest projecte al llarg d’aquest any. Un dels punts que en formen part era la preparació d’un NOU LLIBRE, que és de la mateixa col·lecció que el de l'Alt Pirineu de 30 varietats, però aquest es diu  "30 varietats tradicionals del nord del Cadí-Moixeró" i recull les 30 varietats més representatives tradicionals de la zona (tant agrícoles, ornamentals com de fruiters). Com sempre, això ha estat possible gràcies a tot el coneixement que ens han explicat tots els informants amb qui hem xerrat des del 2021 i aquest 2022. 

Col d'hivern, una de varietats agrícoles tradicionals del nord del Cadí-Moixeró

Actualment ja estem realitzant els retocs finals i aviat s’enviarà a impremta.

Els llibres també serveixen per fer un retorn a totes les persones informants que ens han cedit el seu temps i el seu coneixement. Sempre diuen que ells veuen que expliquen i que després no en saben res més, i materialitzant-ho amb un llibre doncs és com fer-los un retorn i que sentin que realment té un sentit tot plegat i que han aportat informació molt valuosa i important i que, si no, s'hauria perdut! 

L5 Divulgació i formació

L’equip d’activitats divulgatives ha realitzat nombroses sortides etnobotàniques, formacions i demostracions de cuina per tot el territori. Actualment ja està tancant el programa d’activitats per aquest any i ja comença a preparar l’any 2023.

El dijous 27 d'octubre es van tornar a fer els tallers amb els alumnes de 1r d'ESO de l'Escola Pia. Com cada any, formadors i alumnes van anar a les guixeres de les comes (a Igualada) i van fer quatre tallers relacionats amb materials inerts. S’hi van explicar els processos d'erosió del sòl, es va ensenyar a fer una pasta de dents amb argila, també es van compartir les propietats del guix i finalment van acabar fent sabó amb sosa càustica i oli de cuina utilitzat.

Fins i tot van ser capaços de treure el costat més artista i fer “Formatge de sabó” tal i com podeu veure a la fotografia!

Sabó amb forma de formatge

L6 Editorial

- El Calendari del bon consumidor 2023 està en venda! S’inicia una campanya per demanar la col·laboració de tothom per arribar al màxim de persones. I per trobar amics/amigues del calendari: amb la compra de 10 calendaris, te’n emportes 1 d’extra. 

-L’equip de recerca i dinamització, han realitzat el llibre: La Vida Quotidiana a l’Alt Pirineu.  S’ha realitzant la gestió amb la impremta, la revisió dels detalls i la recepció. En breus el llibre estarà penjat a la web (informació) i també disponible a la botiga online. També s’està gestionant la presentació i tot l’enviament als diferents punts de venda repartits per tot el territori.

- Canvi d’instagram/facebook, ara les Xarxes del Calendari del Bon Consumidor s’han convertit a Eixarcolant Editorial. Això és degut a l’increment del número de llibres realitzats per la línia editorial i per tal de centralitzar i donar cabuda totes les novetats sota el mateix paraigües.

Per tant, si voleu compartir alguna de les novetats agrairem que ens etiqueteu amb: @eixarcolanteditorial

L7 Assessoria

Al llarg d’aquestes setmanes no s’ha realitzat cap gran actuació destacable.

L8 Eines

L’equip personal d’eines ha estat preparant la presentació i la demostració d'eines de les empreses Terrateck i Terradonis als horts de Copons que ha tingut lloc el dimarts 15 de novembre. 

Presentació d'Eines

Demostració de muntatge

També s’ha encarregat de rebre, muntar i preparar i finalment distribuir les diferents eines a totes les persones que n’han comprat.

L9 Alimentació Derivats

L’equip està treballant per treure a la venda els primer productes derivats per aquesta campanya de nadal. Els primers productes seran galetes fetes amb plantes silvestres envasades al buit amb bosses compostables, uns arbres de nadal de galeta de mantega amb glass silvestre, i unes tasses produïdes al país i personalitzades amb dibuixos de plantes i plenes d’aquestes galetes. 

Test de galetes dins de bosses envasades al buit

L10 Alimentació Forn

Per un costat, s’ha realitzat tota la producció i cocció al forn de llenya de les diferents coques, pans i derivats necessaris pel Forn de Jorba i per l’equip d’activitats divulgatives del Col·lectiu Eixarcolant.

Per l’altre, es treballa per tal de tenir stock per a les festes de Nadal, s'analitzen noves propostes de productes que poden estar a la venda i es realitzarà una campanya per a que tothom qui vulgui pugui venir a fer-se el lot amb productes del Forn de Jorba- Eixarcolant. Per altra banda es treballa per aviat tenir una nova cafetera i així poder oferir cafè de comerç just.

D1 Coordinació

S’està treballant per tal que tots els diferents departaments i línies estiguin al dia de les seves tasques assignades i comparteixin les necessitats de cara a l’any 2023.

Després d’un treball de varis mesos per part de junta de l’entitat, s’ha iniciat la redacció d’un document explicatiu amb quines haurien de ser les diferents tasques i responsabilitats (molt ben definides) de la Junta de l’entitat de cara al 2023 per tal de millorar-ne el funcionament.

S’està ajudant al departament de socis/es i entitat a dur a terme tota la preparació dels Premis Eixarcolant.

El dijous dia 10 es va participar a l'acte de presentació de la guia "Alimentem Barcelona" que preveu ser una guia per promoure les estratègies alimentàries locals, especialment en l'àmbt metropolità. Eixarcolant va participar en una de les taules rodones, tot exposant la necessitat de disposar d'una estratègia a nivell de país per maximitzar la sobirrania alimentària i transitar vers sistemes més locals, circulars i resilients. L'acte va ser interessant i ens va permetre fer xarxa amb diferents actors del sector, tant de l'àmbit agroalimentari com de l'administració.

Enllaç a una de les notícies de l'esdeveniment: https://www.diba.cat/web/el-diari/-/-alimentem-barcelona-una-guia-per-potenciar-les-estrat%C3%A8gies-aliment%C3%A0ries-locals

El cap de setmana del 12 i 13 van tenir lloc a la Seu d'Urgell les primeres Jornades de conservació de la Biodiversitat. El diumenge 13, un representant de l'entita va participar a la taula rodona sobre agricultura i biodiversiat. S'hi va exposar la necessitat d'entendre que els paissatges que tenim són culturals i que per tant la gestió mitjançant agricultura i ramaderia són elements cabdals per fomentar-ne la biodiversitat, funcionalitat i biodiversitat. Concretament es van presentar els resultats assolits fins al moment en la recuperació, conservació i promoció de varietats tradicionals i coneixements associats a diferents indrets del Pirineu. La trobada va servir també per fer xarxa amb diferents actors implicats en la recerca i la conservació de la biodiversitat d'arreu de Catalunya, i també amb diversos representatnts de l'adminsitració i el sector primari.

Enllaç a una de les notícies de l'esdeveniment: - https://pirineustv.cat/una-vintena-dexperts-participen-en-les-primeres-jornades-de-conservacio-del-medi

D2 Imatge gràfica

L'equip de disseny d'Eixarcolant ha estat treballant en la maquetació dels diferents llibres d’editorial i dels nous troquels de llavors.

També ha realitzat els dissenys de cartelleria per diferents esdeveniments com per exemple la 2a Jornada sobre plantes silvestres.

D3 Premsa-Xarxes

Realització i enviament d'una Nota de Premsa per comunicar el projecte d’Horts del Node Anoia. Enllaç: http://infoanoia.cat/eixarcolant-creara-nou-espai-dhorts-lentorn-parc-fluvial-riu-anoia/

Interacció a les diferents xarxes socials amb posts, comentaris, respostes...

Creació d’un nou protocol comunicatiu per tal d’obtenir tota la informació dels diferents projectes realitzats per les línies i departaments.

Realització de suports audiovisuals com la infografia, el reels i el posts del Romàs.

D4 Web-Informàtica

Coordinació amb l’equip informàtic per tal d’introduir una nova funcionalitat que permeti la possibilitat de poder regalar a familiars, amics o coneguts un any de subscripció de soci/a del Col·lectiu Eixarcolant.

Actualització dels diferents continguts web (Portada, blog, zona d’activitats, espai de socis…)

D5 Socis-Entitat

Confecció del 4t Cicle de Compartim Coneixements de tallers online gratuïts pels socis i sòcies de l’entitat.

Acompanyament de les diferents activitats i propostes dels 19 nodes territorials fins a finals d’any (Gestió de contactes, cartelleria, activitats web…)

Acompanyament amb les diferents línies implicades per tal de dur a terme els Premis Eixarcolant.

Gestió de la festa del voluntariat. Esdeveniment festiu per agrair als voluntaris de la 7a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades la seva feina.

Confecció d’Actualitat Eixarcolant

Gestió de les quotes de socis/es (altes, baixes i impagats del 3r Trimestre).

D6 Jornada

Es defineix que la data de la 8a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades serà el dissabte 7 d’octubre del 2023 gràcies al feedback que ens han aportat les diferents enquestes realitzades a participants, voluntariat, ponents, talleristes i expositors.

L’equip econòmic segueix treballant per tal de tenir enllestits tots els pagaments, factures i altres gestions que deriven de la realització de la jornada.

D7 Administració

Gestió econòmica del dia a dia de les diferents línies i departaments.

Preparació i gestió del canvi de TPV bancari de la web per tal de reduir comissions.

Reunions de planificació econòmica pel tancament d'any i per l'inici del curs vinent.

D8 Arxiu

Al llarg d’aquestes setmanes no s’ha realitzat cap gran actuació destacable.

Moltes gràcies

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari