Blog

14 de July, 2020

Potser coneixeu la sàlvia per les seves propietats medicinals, però sabeu que tant les fulles com les flors també són comestibles? O potser encara no l’heu incorporar mai a cap recepta?

És una espècie aromàtica cultivada, des de fa molts i molts anys, pel seus usos medicinals i culinaris i que no creix de forma espontània a Catalunya. La trobareu sempre cultivada o com a vestigi d’un antic cultiu en ciutats, pobles i masies de pràcticament tot el país, preferentment en ambients mediterranis.

Presenta fulles ovalades, gruixudes, de color verd tirant a gris i de tacte rugós i vellutat. Floreix entre maig i agost, amb flors d’estructura típica de la família de les Labiades, agrupades en verticils i de color violaci.

Podem sembrar-la directament, però es recomana fer-ne planter i, després, trasplantar-la sempre situant les llavors entre 0,5 i 1 cm de profunditat. Una altra opció és, amb tiges de l’any anterior, fer estaquetes d’uns 10 cm, la meitat de les quals les enterrarem al substrat, i tallarem també part de les fulles per evitar una excessiva transpiració. Situarem els esqueixos en un indret amb humitat constant i una temperatura més elevada que la de l’exterior i, quan hagin arrelat, els trasplantarem a l’indret definitiu.

La podem consumir tant crua, cuita, i també en infusions. Se’n mengen tant les fulles com les flors (en aquest darrer cas sempre cures perquè sinó perden tota la gràcia).

La majoria dels estudis se centren en l’anàlisi dels seus olis essencials, presents a les fulles. Té nombroses propietats farmacològiques, entre les quals destaquen els seus efectes antiinflamatoris i antioxidants. Tradicionalment s’havia emprat per alleugerir dolors menstruals, i nombrosos estudis apunten també que podria ajudar en el tractament de l’Alzheimer i altes demències. En termes nutricionals, els minerals més abundants són K, Ca i Mg.

I vosaltres, en teniu? Com l’utilitzeu?

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari