Blog

04 de February, 2020

Us heu preguntat mai quin gust té l’ortiga? Doncs és molt similar a la bleda o l’espinac!

La rugositat que presenta la fulla genera rebuig si l’ortiga queda tova, mentre que és perfectament acceptada i passa totalment desapercebuda si queda més aviat seca o cruixent, si s’ha saltejat, o si s’ha trossejat o triturat. 

Segur que alguns de vosaltres heu provat la truita d’ortigues! Doncs sovint la trobem també en les sopes, els patés vegetals, estofats, canelons…i fins i tot la podem consumir crua!

La substància urticant desapareix, es desnaturalitza, amb la cocció. Si la consumim en cru amb la trituració també aconseguim que es perdi la capacitat urticant.

Preferiblement es cuina saltejada, en truita o gratinada, o bé crua triturada en salses o pestos; mentre que bullida o al vapor no acostuma a agradar tant. També es pot deixar assecar i utilitzar-la com a condiment especiat. 

Gratinat d’ortigues amb panses i pinyons

Us presentem una recepta fàcil i deliciosa per a fer amb ortigues. És una recepta adequada gairebé per a elaborar tot l’any, de febrer a novembre.
Els ingredients necessaris són:

  • 200 g de fulles d’ortigues
  • 2 cebes
  • un dit d’aigua
  • panses
  • pinyons
  • formatge ratllat al gust

Saltegem les cebes, tallades, a foc lent, i quan estan pràcticament cuites hi afegim les fulles d’ortiga i una mica d’aigua. Abaixem el foc al mínim i deixem la paella tapada vigilant que no s’enganxi. Hi afegim les panses i els pinyons, destapem i apugem el foc per saltejar-ho un moment. Ho passem a un recipient apte per al forn, hi afegim el formatge, i ho gratinem durant 5 minuts. 

I per últim, com les collim i triem sense ortigar-nos? Molt senzill, amb tisores i guants de plàstic reutilitzables, dels gruixuts, ja que amb els de làtex d’un sol ús a vegades els petits pèls urticants travessen i arriben a la pell. Si sou més atrevits també la podeu pentinar amb les mans en la direcció oposada dels pèls urticants i no en sortireu perjudicats!

Bon profit!


Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari