Blog

26 de October, 2019

Si sortiu a passejar aquests dies veureu que els rosers silvestres porten unes fruites ben vermelles... són els grataculs, també anomenats gavarrons.

Aquests fruits amb un nom tant simpàtic són una font excel·lent de vitamina C: 100g de grataculs contenen uns 500mg de vitamina C, 10 vegades més que les taronges!

Amb els grataculs, i molta paciència, es pot fer una melmelada molt bona. També s’utilitza en infusions o per preparar licors. Si us animeu a collir-ne us donem algunes receptes.

Confitura de grataculs

Ingredients:

  • 600g de grataculs, collits abans de les primeres gelades
  • El suc d’una llimona (facultatiu)
  • 450g de sucre (aproximadament, depèn de la quantitat de polpa obtinguda).

Instruccions:

Deixar els grataculs 2 dies al congelador (després de treure’n els peduncles).

Posar els grataculs en una olla, cobrir-los d’aigua i portar a ebullició durant uns 20 minuts.

Passar els grataculs pel molinets de verdures per separar la polpa de les llavors (també es pot passar pel minipimer i filtrar amb un col·lador xino).

Pesar la polpa obtinguda i barrejar-la amb el mateix pes de sucre. Tornar a posar dins l’olla amb el suc de llimona.

Coure a foc suau uns 15 minuts, fins que agafi la textura de la melmelada.

Omplir els pots de vidre prèviament esterilitzats amb la confitura calenta. Tapar els pots i deixar-los refredar al revés.

Aquesta confitura acompanya molt bé amb els formatges de cabra.

Vi dolç de gratacul

Ingredients:

  • 2 bons grapats de grataculs
  • 1 got de rom
  • 2 gots de sucre
  • 75 cl de vi blanc

Instruccions:

Netejar els grataculs i treure’n els punts negres i les cues. Fer un tall amb un ganivet sobre cada gratacul. Barrejar amb els altres ingredients dins d'un bocal i deixar macerar en un lloc fosc durant uns 2 mesos. Filtrar amb un filtre de cafè per no deixar passar les pells i guardar en una ampolla.

Beure amb moderació després d’una bona passejada pel bosc!

Infusió de grataculs

Els grataculs, secs o frescos, també es poden fer servir per fer infusions.

Es poden barrejar amb tarongina, til·la, marialluïsa, farigola, romaní.... o flors de malva per exemple.

Comentaris

Joana Ortés

Mai avia pensat que amb els Grataculs és pogues fer ni vi i menys melmelada Joan!!
Escriu una resposta
Publicar un comentari