Blog

02 de June, 2020

Heu sentit mai les expressions “Ens van servir una col tendra com una verdolaga” o “S’escampa com una verdolaga”?

Aquests dies comença a germinar i és una espècie omnipresent als horts durant l’estiu. Però no l’arranqueu del tot, deixeu-ne alguns individus perquè la verdolaga és tant o més bona que les hortalisses que heu plantat. I si no us ho creieu, simplement proveu-la.

Creix principalment als horts, però també a les torretes, entre les rajoles dels carrers o en altres zones riques en nutrients. La gran quantitat de llavors que produeix (petites i negres) fa que any rere any aparegui als horts de forma massiva, sobretot en indrets llaurats i lliures de vegetació.

És una espècie anual i creix sempre arran de terra, i per tant es pot combinar el cultiu d’hortalisses d’estiu com tomàquets, pebrots, mongetes o albergínies amb una coberta verda formada per verdolaga ja que per alçada no competiran.

Tant les fulles (entre ovalades i espatulades) com les tiges (entre verdoses i vermelles) són carnoses. És una espècie totalment glabra, sense cap mena de pilositat. I molt important, mai treu llet quan la collim, tret que permet diferenciar-la d’algunes eufòrbies reptants (com Euphorbia prostrata) les quals són molt més petites i no carnoses, i tòxiques.

Tampoc s’ha de confondre amb l’espècie Portulaca umbraticola, comercialitzada com a ornamental i que també és comestible.

Podeu recollir-la de juny a octubre, i tan les tiges com les fulles són comestibles crues i també cuites, i delicioses. De fet, en alguns indrets de Catalunya es troba encara als mercats, igual que en molts altres llocs del món (Orient Mitjà, Mèxic, Sud Amèrica, Magrib...) ja que és una espècie cosmopolita.

Destaca pel seu contingut elevat de Mg, Fe, Cu, Mn i vitamina C, i moderat de K, Ca, i B-carotè (provitamina A). Presenta també oxalats que es redueixen amb la cocció. 

La coneixíeu? On us creix?

Comentaris

Ton guix

No la coneixia i tinc l'hort ple! Visca, ara ja sé que en faré
Escriu una resposta

Manel Ramoneda

La he vist créixer en l'erol de sota les oliveres.
Escriu una resposta

-

Sabia q era comestible però no m'havia atrevit mai a fer-ho. Ho provaré.
Escriu una resposta

Roser Suñer

En menjava molta de petita amb les amanides de tomata i ceba. vaja, herència dels avis.
Escriu una resposta

Anna Ferrer

Fa unes flors de color rosa alilat?
Escriu una resposta

Col·lectiu Eixarcolant

Com a planta ornamental s'han seleccionat plantes que fan flors grans i de diversos colors, entre ells rosa alilat. Tot i així la verdolaga silvestre fa unes flors més petites i de color groguenc.

Susi

Sota els magraners i inclús en les macetes. Sofregida amb panses i pinyons estan delicioses. També faig els talls escandant-los i fent una barreja de vinagre i aigua al gust.
Escriu una resposta

Rafel Aróztegui

Doncs a mi m'ha aparegut com per encanteri en un test que tinc al terrat. Ja la probaré.
Escriu una resposta

Montse

En quins nmercats la venen?
Escriu una resposta

Eixarcolant Eixarcolant

Per ara, encara és pràcticament impossible trobar-la als circuits comercials, però és molt fàcil de trobar i collir!
Publicar un comentari