Blog

07 de January, 2021

Molts de nosaltres d’infants, entre amics i amigues d’excursió, ens hem enganxat fulles a la samarreta. Possiblement eren fulles de parietària! Doncs resulta que es poden menjar i tot, estigueu atents i atentes!

Es tracta d’una espècie extremadament abundant pràcticament arreu de Catalunya des del nivell del mar fins als 1400 m d’alçada, i apareix quasi sempre en ambients humanitzats. Concretament, creix en murs, parets, escletxes de roques, descampats on s’ha abocat runa o altres ambients ruderals prop de masies, pobles i ciutats.

Les seves fulles són petites, verdes i peludes (pubescents) i tot i ser de la mateixa família que l’ortiga, de les Urticàcies, no són urticants. Les tiges són vermelles i floreix durant la primavera i l’estiu, amb flors molt petites i pol·len molt al·lergogen!

Fulles de Parietaria officinalis

En alguns indrets freds en aquesta època de l’any ja no la trobem, però en general és una de les plantes silvestres comestibles que aguanta tot l’any.

Les fulles són comestibles, però la seva textura, fa que calgui consumir-les sempre triturades. Es poden afegir en salses com el pesto, en batuts, en cremes i sopes!

Són una font de calci, a causa dels sòls on acostuma a créixer, rics en carbonat càlcic, K i Cl.

Evidentment, sempre cal collir-la en ambients nets, i com que creix bé en zones hortícoles la podem sembrar o fer-ne planter, i una vegada instaurada difícilment tindrà competència perquè produeix un creixement horitzontal mitjançant rizomes.

Us animem a mirar entre les parets de la vostra ciutat o poble i identificar-la!

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari