Blog

14 de July, 2022

Avui us presentem a la famosa verdolaga (Portulaca oleracea). El mot llatí portulaca és un derivat de portula, porteta, cosa que fa referència a l'opercle amb què s'obre el fruit per a alliberar les llavors. Oleracea, per altra banda, fa referència al seu ús com si fos una hortalissa.

En alguns llocs s'anomena popularment encisam de patena, i també, en altres, encisam de senyor.

La verdolaga és una espècie anual, de creixement rastrer, molt abundant enmig dels conreus i dels horts de regadiu, de terra baixa i de muntanya mitjana. La podem trobar també a les torretes, entre les rajoles dels carrers o en altres zones riques en nutrients.

Us proposem aprofitar el seu creixement arran de terra, perquè ens faci de coberta vegetal verda, combinada amb el cultiu d'hortalisses d'estiu com tomàquets, pebrots, o albergínies, ja que per alçada no competiran.

Podeu recollir-la de juny a octubre i és senzillament, boníssima i molt fàcil de fer servir. Se n'aprofita tota la part aèria (fulles i tiges), no cal triar-la gaire, només trossejar-la i incorporar-la als nostres plats. Es pot menjar crua, cuita, envinagrada, fermentada, caramel·litzada, i fins i tot se'n fan licors. Combina amb tot i cuinada de totes les maneres possibles.

Nutricionalment destaca per un alt contingut en Mg, Fe, Cu i Mn. També és una font de vitamina C, d'àcids grassos poliinsaturats del grup Omega-3. Presenta una concentració elevada d'oxalats, que es veu clarament reduïda amb la cocció. Alguns estudis també han demostrat les seves propietats antibacterianes i antifúngiques. Segons el reconegut escriptor i periodista @michael.pollan , autor de llibres com "En defensa del menjar", la verdolaga és una de les planes més saludables del planeta".

Expressions populars com "Ens van servir una col tendra com una verdolaga" o "S'escampa com una verdolaga" donen testimoni de la nostra estima cap a aquesta planta silvestre.

A vosaltres us creix a l'hort? Quines són les vostres receptes preferides amb verdolaga?

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari