Blog

15 de October, 2021

El dissabte 2 d’Octubre va tenir lloc a Igualada la 6ª edició de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, organitzada pel Col·lectiu Eixarcolant. Les més de 100 activitats realitzades, i l’espai de fira amb una setantena de projectes participants, van fer les delícies dels visitants vinguts d’arreu de país, amb ganes de conèixer unes espècies i varietats amb molt de potencial però encara massa oblidades.

Cartell oficial de la 6aJGPO

Des del Col·lectiu Eixarcolant es vol destaca la gran afluència de públic, i sobretot el fet que aproximadament el 70% dels participants fossin de fora de la comarca, denotant així la capacitat d’atracció de la Jornada, que en pocs anys s’ha consolidat com l’esdeveniment de referència d’un sector que reivindica les plantes oblidades com a eina per canviar el model de producció i consum.

Visitants i dinar

Les xerrades tècniques i aplicades, les demostracions de cuina a l’espai d’etnobotànica en directe, les actuacions musicals, els tallers, i les sortides i activitats familiars, van fer les delícies de petits i grans, seduint tant a aquells que era el primer cop que es preguntaven si una ortiga, blet o verdolaga es podia menjar, com al públic més experimentat. També cal destacar els tasts, de torrons, humus, aigües florals i cruixents; i el dinar silvestre, del qual es van servir 750 racions.

Sortida etnobotànica

La Jornada és un esdeveniment imprescindible per demostrar que el canvi de paradigma agroalimentari és possible, que podem produir i consumir de forma diferent, veritablement sostenible. No només reuneix els millors experts en la matèria, sinó que també permet conèixer desenes de projectes que ja es fonamenten en aquest nou paradigma, demostrant així que el canvi és perfectament possible. Alhora, és un punt de trobada entre experts i professionals, generant sinergies i dinàmiques que perduren durant tot l’any.

Tasts de torrons amb plantes silvestres

Jana Peters i Marc Talavera, coordinadors de la Jornada afirmen que “cal entendre-la com un esdeveniment clau a nivell de país per tal d’afrontar reptes com l’emergència climàtica, el despoblament rural, o la manca d’oportunitats econòmiques lligades al territori, i per tant resulta imprescindible que totes les administracions hi apostin. Hem demostrat que som capaços d’organitzar un esdeveniment únic i transformador, tan en el fons com en la forma. Ara ens cal disposar de tots els recursos per convertir-la en pedra angular del canvi de model que necessitem, cal que que de la mateixa manera que tothom coneix la Marató de TV3, tothom conegui la Jornada”

Etnobotànica en directe

I és que un dels elements singulars, i que donen més força a l’esdeveniment, és que s’organitza de forma totalment voluntària des del Col·lectiu Eixarcolant. L’edició d’enguany ha comptat amb prop de 200 voluntaris i voluntàries, vinguts d’arreu. Segons Albert Castells, responsable de coordinar els voluntaris i voluntàries “aquesta és l’essència de la Jornada, la constatació que quan des de la societat civil ens organitzem i remem conjuntament tot és possible. Per això estem convençuts que recuperar les plantes oblidades i transformar el model també ho serà, i per això ens esforcem cada dia.

Voluntariat 6aJGPO

Des del Col·lectiu Eixarcolant es vol agrair especialment la participació de tots els voluntaris, voluntàries, ponents i paradistes, per haver fet possible la Jornada. També a l’Ajuntament d’Igualada i el Consell Comarcal de l’Anoia pel suport rebut, i a l’Ateneu Igualadí i les Escolàpies per la cessió d’espais. Després d’aquest balanç immillorable, en qüestió de setmanes serà moment de començar a pensar en l’edició del 2022, que també es preveu celebrar a la tardor.

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari