Blog

23 de November, 2020

L'olivera és un dels arbres cultivats més antics de la regió mediterrània. Carregada de simbolisme des de l’antic Egipte fins els nostres dies, moltes cultures l’han considerat un arbre sagrat i màgic, símbol de pau i fertilitat.

I és que de l’olivera se’n pot aprofitar tot: la fusta per a fer mobiliari, eines i atuells; les fulles i els seus extractes tenen diversos usos medicinals; i les olives, per a menjar o fer-ne oli, molt preuat com aliment però també en l’elaboració de cosmètics.

Actualment, l’arbequina, que pren el nom del municipi d’Arbeca és la varietat més estesa a Catalunya, però n’existeixen moltes més! A continuació n’esmentem algunes:

  • Tarragona: morruda, sevillenca, farga, menya, rojal i fulla de salze (autòctona de la Ribera d’Ebre).
  • Lleida: verdiell, gravell i sarrut. Al Pallars Jussà les varietats amb més tradició són la grossal, la negral o mançanell i la llargueta.
  • Barcelona: arboçana, joanenca, becaruda, vera del vallès, vera del montserratí, corbella i palomar o olesana.
  • Girona: argudell, corivell i verdal de Cadaqués.

I per si aquests dies us heu engrescat amb la sajolida (Satureja montana) i ara que és època de collir olives, us deixem uns apunts per tal que us quedin unes conserves d’allò més delicioses!

1r. Posem les olives en aigua freda en un recipient no metàl•lic durant 10 dies, canviant l’aigua cada 24h. Poden ser senceres o aixafades amb una maça de fusta o mà de morter, això facilitarà que marxi l’amargor.

2n. Preparem una salmorra amb 9 unitats d’aigua per cada 1 de sal i reservem.

3r. Repartim les olives en pots de vidre fent pisos amb plantes silvestres aromàtiques al gust i finalment ho cobrim amb l’aigua amb sal.

Les nostres imprescindibles són la sajolida, el romaní, el fonoll i la farigola, però també podem posar-hi llorer, orenga... ep, o fulles de garrofer! Alls una mica aixafats, pebrot o bitxo i pela de llimona i/o taronja...Tocarà esperar uns mesos, les tastarem i decidirem si deixar-les una mica més de temps!

Com les feu vosaltres? Idees? Consells? Tota aportació serà benvinguda!

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari