Blog

06 de May, 2021

La recuperació de la biodiversitat cultivada de l’Alt Pirineu va agafant forma! Ja hi ha 22 horts col·laboradors al Pallars Sobirà i l'Alt Urgell per recuperar i conservar varietats tradicionals!

Durant el 2020, es va iniciar el projecte de recuperació dels coneixements tradicionals relatius a la biodiversitat de l’àmbit de l’Alt Pirineu. Conèixer, en definitiva, les espècies i varietats locals i els seus usos.
Gràcies a la prospecció etnobotànica realitzada, vam obtenir 806 registres d’ús corresponents a varietats agrícoles tradicionals, tot visitant més de 200 horts en 65 nuclis de població del Parc Natural de l'Alt Pirineu.

En aquests primers mesos del 2021 s'ha creat una xarxa d’horts col·laboradors que seran els encarregats de multiplicar aquestes llavors als seus horts, fent possible així la seva renovació, multiplicació i conservació. Es tracta d’un pas importantíssim per tal que en un futur proper aquestes espècies i varietats tornin a ser ben presents al territori, i siguin cultivades i consumides amb regularitat.

Aquesta setmana les primeres varietats ja s’han començat a plantar als horts col·laboradors. Algunes de les varietats es distribuiran als horts en forma de planter, mentre que d’altres seran sembrades directament pels mateixos hortolans.

La gran acollida que ha tingut la iniciativa és una constatació més de la importància de recuperar aquest patrimoni agrícola i gastronòmic també com a eina de dinamització social i econòmica.

Gràcies a totes i tots per fer-ho possible!

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari