Blog

30 de January, 2023

L’any passat va ser un any molt profitós i aquest 2023 podreu veure’n els fruits, un exemple en són les llavors d’Eixarcolant. A Jorba hi tenim el banc de llavors de l’entitat, allà hi guardem un gran nombre d’entrades, moltes d’elles aconseguides en prospeccions etnobotàniques d’aquests darrers anys, i gràcies a informants com en Santiago Molines o la Teresa de Cal Foganyer, que les han guardat a casa seva, ja sigui en forma de llavors dins d’envasos, o directament mantenint la planta dins del seu hort o jardí.

Com podeu imaginar, aquestes espècies i varietats, que tenen gran valor, és cabdal poder-les conservar, i per tant, cada cert temps cal extreure’n i multiplicar-ne les seves llavors. A Eixarcolant sempre en guardem una bona quantitat per nodrir el banc, amb les restants el que fem és comercialitzar-les. D’aquesta manera les llavors podran tornar a ser cultivades, i totes les persones que així ho desitgin podran plantar-les al seu tros.

Enguany afegim 41 noves incorporacions al catàleg 2023 distribuïdes de la següent manera:

  • 5 espècies silvestres comestibles
  • 12 ornamentals tradicionals, de les quals 3 són de la col·lecció Alt Pirineu.
  • 22 varietats agrícoles/cultivades tradicionals, de les quals 6 són de la col·lecció Alt Pirineu.
  • 2 plantes tintorials per tenyir roba

Així doncs, posem a la vostra disposició el tresor que els nostres avis i àvies han conservat. Un tresor que nosaltres retornem a la societat amb aquest format tan explicatiu i que, val a dir, fem amb molt d’amor! Si esteu interessats en conèixer-les més a fons, les podreu trobar a la web d’Eixarcolant, al Forn de Jorba, i als més de 100 punts de venda de Llavors del Col·lectiu Eixarcolant repartits per tot el territori.

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari