Blog / Flor de Sant Joan

23 de June, 2020

Avui és dia de revetlla, i segur que heu sentit a parlar de la flor de Sant Joan. Però en realitat, a què ens referim? És una sola espècie o són espècies diferents amb el mateix nom?

Us presentem tres protagonistes, que popularment reben el nom de “Flor de Sant Joan” però que són espècies diferents. Ara bé totes tenen flors de color groc que floreixen precisament al voltant de Sant Joan.

La primera, i segurament la més anomenada com a flor de Sant Joan, és l’hipèric, pericó, herba de l’alegria o herba foradada (Hypericum perforatum). Creix en marges de camins, prats i erms. Pot assolir 60 cm d’alçada, i té les tiges erectes amb fulles verdes i oposades. Aquestes fulles tenen unes petites glàndules que si s’observen a contrallum poden semblar petits forats. Les seves flors tenen cinc pètals amb glàndules als marges, visibles com a punts negres, les quals contenen hypericina i hyperforina com a principis actius més destacats. És una planta utilitzada com a medicinal (per l’oli de cop) i també com a ingredient de la ratafia.

La segona és l’espernallac o botonets (Santolina chamaecyparissus). Creix en substrats preferentment calcaris, en brolles, pastures i marges de camins. Pot arribar als 70 cm d’alçada, té tiges primes amb fulles de color verd gris i cotonoses, i al ser una composta les seves flors s’agrupen en capítols formant botons. Desprèn una olor molt característica, es pot assecar com a ornamental, i a les Illes Balears la subespècie “magonica” s’utilitza com a camamilla.

I la tercera és la sempreviva, flor de tot l’any, o ramell de Sant Ponç (Helichrysum sotechas). Viu en ambients secs i pedregosos, com els marges dels camins, les pastures, les brolles i els erms. Pot arribar als 50 cm d’alçada, té tiges primes, fulles linears i de color grisós. També és una composta, amb les flors agrupades en petits capítols, protegits per bràctees que semblen paper. És molt utilitzada com a planta ornamental ja que un cop tallada s'asseca fàcilment i manté inalterat l’aspecte.

I vosaltres, a quina planta us referiu quan parleu de la flor de Sant Joan?

Bona revetlla!

Comentaris

Judit

Bones, he estat mirant les llavors que teniu a la botiga i veig que només hi ha Hypericum perforatum a la venta, però jo estava buscant Helichrysum sotechas. Podria ser que en tinguèssiu i jo no les hagi sapigut trobar? La informació d'aquest article és clara i concisa, s'enten tan bé!! Moltes gràcies!!!
Escriu una resposta

Eixarcolant

Bon dia! De moment no, però potser més endavant en tindrem!
Publicar un comentari