El projecte de prospecció etnobotànica a la Cerdanya continua en marxa.
A principis de maig, l’equip de recerca i dinamització territorial vam conduir carretera amunt cap a la Cerdanya i l’Alt Urgell per continuar desenvolupant el projecte de prospecció etnobotànica iniciat l’any passat a la cara nord del Parc Natural del Cadí-Moixeró.
Per qui no n’estigui al cas, l’objectiu del projecte és recuperar les varietats agrícoles tradicionals i tot el coneixement associat a elles. Amb això, pretenem no només preservar-ne el patrimoni cultural i gastronòmic, sinó també que aquestes varietats puguin tornar a ser utilitzades per la població local i així mantenir viu el model agrícola tradicional.
I, potser us preguntareu: com ens ho fem per recuperar aquestes varietats agrícoles, ornamentals i hortícoles tradicionals? Doncs ni més ni menys que mitjançant la prospecció etnobotànica, és a dir, anant a cada poble per parlar amb la gent gran per a què ens expliquin tot allò que recordin sobre cultius i varietats locals i, si tenim sort, perquè ens donin llavors d’aquestes varietats.

Tot i que al llarg de l’estiu i la tardor passades ja vam fer una primera fase de prospecció, aquesta vegada vam continuar la tasca conversant amb noves persones. Gràcies a aquests informants vam poder obtenir més registres de varietats tradicionals, que s’afegeixen als que ja teníem apuntats de l’any passat. Només perquè us en feu una idea,de moment ja tenim recollides llavors de més de 180 varietats tradicionals! Des del nap de Talltendre, la col d’hivern, la carbassa del rabequet, l’escarola cabell d’àngel, la malva marinera o la violera groga, fins a diverses varietats de mongetes, com l’afartapobres, la rènega, la perona o la de bastó.

Moltes d’aquestes varietats ja han estat sembrades per fer-ne planter i ja han estat distribuïdes entre els diversos horts d’arreu de la Cerdanya que donen suport al projecte. La prioritat és que siguin els horts qui se’n cuidin, amb la idea que les varietats prosperin i puguem obtenir-ne llavor de nou. D’aquesta manera, haurem aconseguit la seva recuperació!

Comentaris
Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.