Blog

16 de November, 2022

Per acabar el mes de novembre el Col·lectiu Eixarcolant ha organitzat tot un seguit d’activitats divulgatives molt interessants. El dia més àlgid serà justament el dissabte 26, dia que tindrem 3 trobades paral·leles amb activitats per a tots els gustos.

2a Jornada sobre plantes silvestres

Potser una de les més destacades serà la 2a Jornada sobre plantes silvestres de Santa Cristina d’Aro. Enguany es durà a terme la 2a edició després de la bona acollida que va tenir la primera jornada i també gràcies a la bona voluntat de l'ajuntament per donar continuïtat a un projecte que consideren important pel municipi.

Per tal de millorar l'experiència de totes les persones participants s’han realitzat petites modificacions organitzatives i s’ha creat un nou format de programa que busca que cada persona esculli la temàtica que més s'adapta als seus gustos i interessos. 

A continuació us explicarem el funcionament de tot plegat:

Entre les 9:30 - 12:00h es duran a terme Cinc experiències etnobotàniques per descobrir els bolets i les plantes silvestres comestibles i medicinals de la vall d’Aro.

Es duran a terme cinc sortides-taller en paral·lel. Places limitades a 25 persones per activitat. Cal inscriure’s prèviament.

Les persones encarregades de realitzar-les seran:

  • Amanda Bataller (introducció al quadern de camp), Col·lectiu Eixarcolant
  • Marc Casabosch (bolets - etnomicologia), Col·lectiu Eixarcolant
  • Jana Peters (plantes silvestres comestibles), Col·lectiu Eixarcolant
  • Júlia Yuste (plantes silvestres medicinals), Col·lectiu Eixarcolant
  • Mònica López (les plantes de la ratafia de tardor), naturalista membre del Grup de Natura Sterna

 Un cop finalitzades les experiències, de 12:00 - 12:20h es realitzarà una pausa i aperitiu silvestre a càrrec del Col·lectiu Eixarcolant.

Continuarem de 12:20 - 13:45h realitzant una xerrada col·loqui “Per un paisatge que ens alimenti” sobre els reptes i les oportunitats que ens ofereixen les plantes oblidades com a eina per transformar el model agroalimentari, amb Marc Talavera (Col·lectiu Eixarcolant), Mònica López (Grup de Natura Sterna), Martí Comas (Mas Ponsjoan) i Ander Achotegui (Fundació Emys).

Per finalitzar la jornada, cap a les 14:00h es realitzarà el Dinar silvestre: l’essència del paisatge al plat.

A càrrec del Col·lectiu Eixarcolant. Tots els plats incorporen plantes silvestres i varietats d’horta tradicionals. Apte per a persones vegetarianes.

El lloc d’aquesta 2a Jornada sobre plantes silvestres es durà a terme a l’Espai Ridaura de Santa Cristina d’Aro.  

Totes les persones interessades podeu realitzar les inscripcions a la nostra web (https://eixarcolant.cat/agenda) , clicant sobre l'activitat que escolliu (25 persones màxim a cada sortida-taller).

Preu: 14€ (sortida/taller que escolliu + dinar)

Per a més informació: mediambient@santacristina.cat

.

Sortida etnobotànica a Bellots

Una altra activitat que es realitzarà el dissabte serà una Sortida etnobotànica a Bellots.

Per situar-te una mica en context, els terrenys d’Els Bellots connecten les zones entre Sant Quirze del Vallès i Terrassa. Es tracta d’un espai obert clau en la Via Verda Sant Llorenç-Collserola, ja que és dels primers punts de connexió entre el massís de Sant Llorenç del Munt i la Serra de Collserola.

El paisatge d’aquest indret està caracteritzat pels conreus de secà amb restes de bosquines, sobretot de pinedes de pi blanc barrejades amb alzinar. Els fons de vall queden definits per una galeria arbrada amb la presència d’espècies dels hàbitats fluvials mediterranis. En aquest sentit, els oms, els àlbers i els pollancres, però també els roures i algunes espècies al·lòctones caracteritzen aquests hàbitats.

Les plantes, sovint oblidades, dels rodals seran les protagonistes de la sortida. En coneixerem els seus usos culinaris i medicinals a càrrec de Mariana Machado (voluntària del Col·lectiu Eixarcolant).

EL lloc de trobada és l’aparcament del Tanatori de Terrassa (Complex Funerari de Terrassa), Carretera de Montxada 789, on també hi arriben les línies d’autobús número 1 i l’H. També hi ha la parada Viladell de la línia 3 molt propera al Complex funerari.

L’activitat és amb inscripció prèvia i tindrà un preu simbòlic on tot el recaptat anirà destinat a la defensa jurídica d’aquest espai amenaçat, els Bellots.

Preu socis d’Eixarcolant i ADENC: 3 €

Preu No Socis: 6€

Per realitzar la teva inscripció pots fer-ho a l'enllaç que et deixem a continuació:

AQUÍ

Taller teòric-pràctic Aromateràpia d'ús diari

Per finalitzar les activitat d’aquest dia intens, el node Pirineu Oriental ha organitzat a la Garrotxa un Taller teòric-pràctic Aromateràpia d'ús diari. Aquest taller anirà a càrrec d’ÒRIA Cosmètica i es durà a terme al magnífic espai de Can Trona - Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas (Passatge de Can Trona 26, Joanetes, La Vall d'en Bas).

En aquest taller ens introduirem en el món de l’Aromateràpia. Aprendrem les diferències entre els olis essencials i els hidrolats i com aquests s’obtenen a partir de plantes del nostre entorn. En coneixerem els seus beneficis cosmètics, terapèutics i emocionals. També es detallaran les seves aplicacions i usos a la vida diària. Durant tot el taller farem olfaccions i immersions aromàtiques amb olis essencials i hidrolats i, cada persona, crearà una sinergia d’olis personalitzada. Una experiència amb els 5 sentits! 

L’horari del taller serà de 10:30 a 13:30h. El preu pels socis d’Eixarcolant és de tan sols 4€ i el de les persones no sòcies és de 12€ (ambdues opcions inclouen el material). Per participar-hi és necessari realitzar inscripció prèvia al següent enllaç:

https://eixarcolant.cat/agenda/294/taller-teoric-practic-aromaterapia-dus-diari

Us hi esperem!

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari