Blog

28 de October, 2021

Actualment membres de l’entitat segueixen realitzant prospecció etnobotànica a tres indrets clau com són l’Alt Pirineu, la Cerdanya i el País Valencià.

Alt Pirineu

L’any 2020, l'entitat va iniciar un projecte molt important de prospecció a l’Alt Pirineu. Enguany, aquest projecte segueix actiu i l’Ariadna Mármol i la Jana Peters van deixar per uns dies la seu d'Eixarcolant per anar a visitar a mitjans d’octubre els horts col·laboradors del Pallars. El motiu principal era recollir varies de les llavors que vam aconseguir a la prospecció etnobotànica realitzada el 2020. Aquestes llavors són de varietats tradicionals i el nostre objectiu és multiplicar-les, caracteritzar-les i afegir-les al banc de llavors banc del Col·lectiu Eixarcolant situat a Jorba, per tal de conservar-les i retornar aquests tresors al nostre patrimoni.

Prospecció a l'Alt Pirineu

Entre les varietats que es van recol·lectar es troben la Zínnia o Rosa Mística, la patata de Tírvia, diferents varietats d'enciam i el tomàquet gros d'Escàs.

Tomàquet i les seves llavors

Cerdanya

L’última setmana d’octubre, en Marc Talavera i la Jana Peters van desplaçar-se a la Cerdanya per continuar amb el projecte de prospecció nascut aquest 2021. La feina a realitzar en aquesta tercera ocasió era visitar diferents pobles de la zona preguntant a gent i també a alguns contactes específics sobre si conservaven llavors de varietats antigues. La idea és recuperar tots aquells coneixements associats a les plantes de l’hort, als fruiters, a les llavors que sembraven als camps, i saber fins i tot com les cuinaven. Un cop s’aconsegueixen informants, també es miren de recuperar algunes d’aquestes llavors antigues, es realitzen entrevistes, i es demanen altres contactes de la zona que puguin tenir interès des del punt de vista etnobotànic. D’aquesta manera, es van ampliant la base d’informants i teixint una xarxa al territori.

Informant transmetent coneixements

Posteriorment, tota la documentació i mostres s’analitzen i es transcriuen amb el clar objectiu de poder transmetre tota aquesta informació al territori. Amb totes les llavors recuperades s’intentarà dur a terme un banc de llavors a la Cerdanya, on totes les persones de la zona interessades hi puguin col·laborar.

Actualment en aquesta prospecció ja s’han realitzat unes 35 entrevistes i s’han aconseguit unes 160 entrades, entre les quals n’hi ha diverses de nap de tall tendre de la Cerdanya, de col d’hivern, etc.

Rebost

El projecte continuarà l’any vinent amb una segona fase que es basarà en la continuïtat de la prospecció, amb la redacció de diferents materials divulgatius, la multiplicació de les llavors i d’altres activitats per recuperar aquests coneixements tan importants.    

Hort amb varietats

País Valencià

Estem especialment contents d’aquesta última prospecció que us volem explicar. En Santi Almiñana, soci de l’entitat i participant del node d’Eixarcolant al País Valencià, el 4 de juny va realitzar un magnífic treball de prospecció etnobotànica al poble de Bicorp (València).

En Santi va contactar amb L’Ecomuseo de Bicorp per tal d’indagar sobre les herbes que formen part del “Arroz con yerbas”, recepta de la comarca (La Canal de Navarrés).

Bicorp

Gràcies a Cristina Marín, resident al poble i molt interessada en etnobotànica, en Santi aconsegueix una cita amb varis informants (Cristina Marín, Emilia Mollá, Miguel Pérez i Pepita Cifuentes).

A la trobada s’hi enregistren dues entrevistes i es transcriuen 7 pàgines de gran valor etnobotànic. Un cop fet aquest pas, es recopila molta més informació i s’agrupa tota pels diferents usos que s’expliquen a continuació (8 pàgines més):

-Usos de plantes per alimentació humana

-Usos de plantes per alimentació animal

-Usos de plantes per a la salut humana

-Usos de plantes per a la salut animal

-Altres usos i informacions diverses (gastronomia de la zona, informacions anecdòtiques, informacions que es demanen per futures visites).

Finalment, en Santi també aconsegueix una entrevista televisiva sobre l’arròs amb herbes feta a Emilina(Emilia Mollá) on s’hi mostren fins a 23 herbes diferents i tot un desplegament de coneixements etnobotànics.

(Minut 21)

https://www.apuntmedia.es/programes/terra-viva/complets/01-06-2021-terra-viva_134_1424168.html

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari